Društvo i ekonomija

V. Todorović

22. 07. 2020. 13:24 2

Profesorka iz Bora za Direktno: I ja sam još jedna cigla u zidu koja je podigla glas!

U istoriji prosvetiteljstva u Srbiji, nikada nije bilo ovoliko reformi za kratko vreme. Većina njih pokazale su se kao vrlo pogrešne i pogubne. Više puta udarali smo glavom o različite zidove i pitanje je koliko njih je tek pred nama - zidovi napravljeni od “cigli“ strah,a od gubitka posla ili manjka energije i volje da nešto preduzmemo. Setimo se pesme grupe Pink Flojd:  "Another Brick in the Wall". Ne dozvolimo da nas tretiraju kao cigle u zidu i da obrazovno-vaspitni proces potpuno izgubi smisao svog postojanja - piše profesorka engleskog jezika Marina Raičević iz Bora.

Pismo profesorke Raičević prenosimo u celosti.

"Pre mesec dana Nastavnička i roditeljska zajednica Srbije uputila je otvoreno pismo predsedniku i nepostojećoj Vladi Republike Srbije. U pismu se nalazi 15 zahteva. Pokrenuta je i peticija na društvenim mrežama. Čini se da je to bio još samo jedan vapaj u prazno.

Zvuči paradoksalno, ali “nastava na daljinu“ učinila je da se nastavnici i roditelji zbliže i bolje razumeju. Shvatili su da su na istom zadatku i koliko su zajedno nemoćni pred “serviranim“ obavezama i uputstvima koje je resorno Ministarstvo menjalo na dnevnom nivou. Iako su deca na raspustu, a prosvetni radnici na godišnjem odmoru ne prođe dan, a da se odlazeći ministar ne oglasi. U svojim obraćanjima iznosi svoja predviđanja i nedoumice kako bi trebalo da izgleda predstojeća školska godina.

Nažalost, javna rasprava ne postoji, prosvetni radnici lišeni su mogućnosti da iznesu svoje argumente. Nastavnicii su optuženi, od dela šire javnosti, za opterećenost đaka i preobimne nastavne sadržaje, ne znajući da oni nisu krivi, već su kivni  na bespotrebne i nakaradne reforme… Kivni na besmislene seminare koji im služe za prikupljanje bodova, a predavačima za prikupljanje dnevnica. Izbor udžbenika je sasvim posebna priča…

Postoje četiri sindikata prosvete koji povremeno dignu svoj glas, ali iluzorno je očekivati da se nešto suštinski promeni. Sindikalne borbe četiri sindikata u jednopartijskom sistemu ne mogu da urode plodom. Delotvornije bi bilo da postoji samo jedan sindikat, ali tu se stiže do vrlo osetljive teme. Stiče se utisak da sindikati vode međusobnu borbu “prsa u prsa“ za sticanje što većeg broja svojih članova. Nemali broj puta izneverili su svoje članstvo.

Kao prosvetni radnik, apelujem na svoje kolege da podignu glas. Predugo smo ćutali. Biti prosvetni radnik nije samo zanimanje, već poziv na koji se odgovara ljubavlju, odgovornošću i brigom za sadašnje i generacije koje tek dolaze. Odazovimo se pozivu - zaključila je profesorka engleskog jezika Marina Raičević iz Bora. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati