Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

19. 07. 2020. 10:49 1

Sve više preduzeća šalje zaposlene na plaćeno odsustvo

Bez posla u Srbiji ostaće od 250.000 do 300.000 radnika, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Procenjuje se da će se tek na jesen osetiti ozbiljne posledice pandemije virusa korona na privredu, piše 021.rs.

Već sada sve više firmi traži od Ministarstva rada i sindikata dozvolu za produžetak plaćenog odsustva sa posla od 45 dana, jer se smanjuje proizvodnja i oni će za to vreme imati pravo na zaradu od 65 odsto.

 

Kompanije, po zakonu, imaju pravo na dva puta po 45 dana plaćenog odsustva, a za produženje moraju da traže odobrenje. Prema podacima Ministarstva rada, do sada im je 109 poslodavaca dostavilo zahteve za upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana u skladu sa zakonom o radu.

 

Najviše ih je iz metalskog kompleksa i automobilske industrije, ugostiteljstva i hotelijerstva, poljoprivrede, drvno-prerađivačke industrije, vazdušnog i kopnenog saobraćaja. U prethodnoj 2019. godini ovakvih zahteva bilo je svega 25, a za ovu zaključno sa 14. julom četiri puta više - kažu u Ministarstvu rada. 

 

Prema podacima sindikata, u najvećem problemu su radnici automobilske industrije, koja je jedna od najugroženijih i u svetu, a najviše stranih investicija koje su došle u Srbiju je upravo iz te oblasti, a tu su i one koje proizvode komponente za ovu industriju.

Primera radi, radnici kragujevačke fabrike "Fijat-Krajsler automobili Srbija" pre nekoliko dana počeli su da rade, ali se najavljuje da će vrlo brzo biti vraćeni kući. U sindikatu tvrde da u kragujevačkoj fabrici automobila sada radi 3.500 radnika i da će više od 3.000 otići ponovo na odmor, a da će mali broj ostati samo u službama neophodnim za održavanje fabrike.

 

- Saglasnost firmama daju najpre granski sindikati, a zatim i Ministarstvo. Finansije nisu najveći problem, već zdravlje zaposlenih, pa vlasnici i direktori preduzeća pokušavaju i na ovaj način da zaštite ljude - objašnjava Ljubisav Orbović, predsednik SSSSaveza samostalnih sindikata Srbije.

Kako bi se premostili trenutni problemi i kako ne bi došlo do otpuštanja radnika, naglašava Orbović, zaposleni se šalju i na godišnje odmore.

- Prinudni odmori, po našim saznanjima, nemaju nikakvu negativnu konotaciju, što je veoma važno - ističe on.

Osim novca, firme muči i veliki broj zaraženih od korone. Tako ih je, prema podacima SSSS, u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" 26, a oko 100 ih je u izolaciji, dok, recimo u smederevskoj čeličani nema zdravstvenih problema.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati