Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 07. 2020. 19:40 6

IZ BEBINE KUHINJE Grigoriju podmetnuli tekst IZ 2014!

Čim je crnogorski portal "Analitika" pre dva dana objavio vest staru šest godina, prikazujući je kao taze vest, bilo je jasno da su kreatori kampanje spremili lomaču za metu. Vest da je episkop Grigorije osveštao spomenik poginulim pripadnicima kraljeve vojske u otadžbini u Bileći potom je prenesena na jedan hrvatski portal, takođe dovodeći čitaoce u zabunu kada se događaj u stvari desio.

Jasno je po načinu kako je ova mala i dosta smešna operacija izvedena da je meta Grigorije, tj, njegov ugled u regionu, inače bi ta vest najpre podgrejana osvanula u režimskim medijima. Upućeni kažu sve podseća na crne uratke Vladimira Bebe Popovića, koji je i ranije koristio usluge pomenutog portala za ovakve i slične nepodopštine.

Kreatori ove male igre bili su svesni da priča o sveštanju spomenika ubijenim pripadnicima Kraljeve vojske u otadžbini ne bi smela da se nađe na portalima u Srbiji, jer bi i kroz tu priču građani Srbije shvatili da Grigorije nije samo pomiritelj aktuelnih privrečnosti u Srbiji, već i pomiritelj istorijskih nesporazuma koje Srbi vuku iz Drugog svetskog rata. Rizik po njih bi bio pustiti tu vest pred onu publiku koja se godinama sistematski uverava da je u pitanju vladika ekumenista i nedovoljno dobar Srbin.

Kada je spomenik osveštan te 2014. godine kažu da je u Bileći tada i formalno završen bratoubilački rat iz četrdesetih godina prošlog veka. Vladika Grigorije je održao istorijski govor pomirenja, apelujući na braću da se više nikada u budućnosti ne podele tako i toliko da su u stanju dići ruku jedni na druge. Podsetio ih je da Bileća slavi Svetog Savu, a da je upravo on mirio zavađenu braću. Pozvao je vladika tada na čuvanje i poštovanje i partizanskih grobova kao i spomenika kojim se taj dan stavila tačka na višedecenijski sukob u tom malom hercegovačkom gradiću.

Vest o sveštanju ovog spomenika te 2014 obišla je region, bez velike "buke i besa" , u Srbiji je vladika i tada bio persona non grata, pa nije ni čudo što je vest o spomeniku i pomirenju u Bileći ostala u zapećku. Zahvaljujući Vučićevom propagandnom timu stvorili su se uslovi za podsećanje na jedan važan trenutak za zajednicu u kojoj je služio Grigorije. Upravo taj dan i taj događaj na najbolji način odslikavaju važnu osobinu ovog srpskog episkopa!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati