Društvo i ekonomija

18. 07. 2020. 10:02 1

Psihijatar: Zavladao je "virus straha", kod lekara se ide odmah

U Srbiji je, osim koronavirusa, zavladao i "virus straha" zbog čega se poslednjih dana veliki broj građana javlja lekarima i sa najmanjim simptomima, ocenio je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu Ivica Mladenović.

Mladenović je naglasio da je stanje povećanog straha od koronavirusa među ljudima uzrokovano "davanjem značaja virusu više nego što je potrebno".

- Bojim se da su građani Srbije u izuzetno nepovoljnoj situaciji, sluđeni svim preporukama koje dobijaju. Samim tim je normalna reakcija da se na minimalnu pojavu simptoma virusa javljaju lekaru - rekao je Mladenović.

On smatra da je bolje da se jave u kliniku i na najmanji simptom, jer će bar psihološki biti mirni.Mladenović je ocenio da će većina ljudi, odnosno 80 do 90 odsto, infekciju proći asimptomatski, a da od onih deset odsto koji imaju simptome samo deset ili petnaest procenata zahteva određeni tretman, a taj broj prema njegovim rečima predstavlja tri do pet odsto ukupno pozitivno testiranih pacijenata.

- Postavlja se pitanje ko će preuzeti odgovornost da odredi ko su tih tri do pet odsto, a svakako to ne mogu laici. To je odgovornost, odnosno zadatak zdravstvenog sistema - rekao je Mladenović za "Sputnjik".  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati