Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

17. 07. 2020. 21:24 14

Prekršajni sud osudio doktora nauka na 30 dana

Prekršajni sud u Beogradu ponovo je osudio naučnika Vladimira Mentusa na 30 dana zatvora jer je vređao policajca tokom protesta 11. jula, rečeno je Insajderu u tom sudu.

Nakon ove presude, Prekršajni apelacioni sud mora da donese konačnu odluku – može da presudu preinači u oslobađajuću ili novčanu kaznu, ili da potvrdi zatvorsku.

Prethodno je istu odluku Prekršajni apelacioni sud ukinuo i vratio je na ponovno postupanje, piše Insajder.

Donošenje nove osuđujuće presude ne znači da Mentus ide na izdržavanje kazne, već mu je omogućen redovan pravni lek, odnosno žalba.

Mentus je doktor nauka i član Instituta društvenih nauka. Prvom presudom osuđen je po hitnom postupku, a svedoci protiv njega bili su policajci koji su ga uhapsili. Njihove kolege tvrdile su da je mirno protestovao i da mu nije omogućeno da ima advokata.

Direktor Instituta Goran Bašić je zbog ovog slučaja i pisao premijerki, a oglasili su se i UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu, kao i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), koja je zatražila da on bude oslobodjen iz zatvora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati