Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

17. 07. 2020. 08:45 42

Kon: Ukidanje vanrednog stanja istorijska greška

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone kazao je da treba vremena da se vide efekti novih mera, ali da mogu da se očekuju za sedam do 10 dana.

- Nikada nismo iskusili ovakve mere, više će vremena biti potrebno da vidimo rezultat tih mera nego prvi put. Za jedno sedam do 10 dana je ono što se očekuje. Mere su već na snazi, i one su usporile oboljevanje, ali to se za sada ne vidi bar u Beogradu, koje je mesto najvećeg rizika - kazao je dr Kon.

Rekao je da se na Kriznom štabu nije uopšte govorilo o uvođenju policijskog časa, ali da to ne znači da je ta mogućnost isključena.

- Koliko sam ja shvatio, ne možemo da budemo u stalnom vanrednom stanju, što ne znači da je ta mera isključena.

Na pitanje da li su mere rano popuštene i da li bi nešto drugačije uradili, sada kada vrate vreme unazad i vide kako se virus vratio, kazao je da da:

- Što se tiče vanrednog stanja i njegovog ukidanja, ono je došlo kao uverenje da je epidemija prestala i to je istorijska greška. Ali, morali smo da se vratimo ekonomiji. Moj odgovor bi bio da je sigurno trebalo energičnije i drugačije insistirati na merama koje su postojale.

Objasnio je da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature, i istakao da je bitno da su mere uvedene na mestima superprenosa virusa gde dolazi do stvaranja aerosoli i ubrzanog prenošenja.

- U Beogradu pratimo situaciju iz dana u dan, 14. jula imali smo 761 sumnju, a pre toga smo imali više od devet stotina. Tog dana je u jednom uzorku u Institutu Torlak, bilo 26 odsto sa teritorije Beograda - naveo je dr Kon.

Istakao je da su bolnice u Beogradu dupke pune, da ima više od 1.600 ležećih pacijenata i da se otvaraju novi kapaciteti.

Srbija danas ulazi u 21. nedelju epidemije koronavirusa, a epidemiolog je istakao koliko se virus promenio ostaće večno pitanje.

- Za sada mi vidimo isti virus koji na ogromnom broju daje promene kako u različitom uzrastu, tako i u kliničkoj slici, koja je ozbiljna i kod mlađih, a stalno je takva kod starijih. Nema dileme da je situacija znatno ozbiljnija nego u martu i aprilu. Virus je u narodu. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu. Upravo zbog toga su maske obavezne na sve - istakao je dr Kon dodavši:

- Privatne zabave i žurke treba zaboraviti ovog leta bez obzira na to što svakom to teško pada. Najkonkretnija poruka je da samo zajedno možemo iz ovoga izaći. Nošenje maski onemogućuje virus da opstane, ako imamo njega kao neprijatelja onda je to način kako treba da se borimo i da dočekamo vakcinu ili kolektivni imunitet.

Bio je uzdržan oko prognoze za jesen u vezi sa koronavirusom, rekavši da se ne zna koliko je virus ušao u narod, i koliko se ljudi zarazilo.

- Taj kolektivni imunitet opet neće biti dovoljan. Zato je za  očekivati u jesen ili poznu jesen da nam se opet dogodi novi talas.  Ovo je još prvi talas, prvo treba da spustimo ovaj, pa da vidimo šta ćemo dalje.

Dr Kon je napomenuo da je ovo sezona groznice Zapadnog Nila, koja je registrovana kod komaraca:

-  Groznica Zapadnog Nila daje encefalitis, odnosno upalu mozgda ali vrlo često ima blage simptome. Svakako će i to sada biti problem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati