Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

02. 07. 2020. 13:34 10

Do master diplome FON-a obilazno preko Mokre Gore

Fakultet organizacionih nauka (FON) Univerziteta u Beogradu, koji je pre šest godina dobio akreditaciju za master program "Upravljanje poslovanjem", ovaj program sprovodi u saradnji sa Mokrogorskom školom menadžmenta doo, koja se u akreditaciji ne pominje, a koja program nudi po tri puta većoj ceni nego što je cena ostalih master programa FON-a, pokazalo je istraživanje, piše BIRN.

U dokumentima za akreditaciju programa, koje je podneo FON, nigde ne stoji da će se program sprovoditi u saradnji sa privatnom firmom, što je opcija koja nije predviđena Zakonom o visokom obrazovanju kao ni internim aktima Univerziteta u Beogradu, navodi BIRN.

Dok ostali master programi na FON-u koštaju 252.000 dinara, Mokrogorska škola menadžmenta (MŠM) ovaj zajednički program naplaćuje po tri puta većoj ceni - 720.000 dinara, plus pdv.

Samo deo nastave i ispita ovog master programa organizuje se na fakultetu, dok se ostatak odvija van sedišta ove visokoškolske ustanove - na Mećavniku i na studijskim putovanjima po Kini, Kataru i jadranskoj obali - što takođe nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju niti uverenjem o akreditaciji.

Reklamirajući ovaj program, Mokrogorska škola menadžmenta doo navodi da polaznici dobijaju dve diplome - "Executive Master of Business Administration - EMBA" koju izdaje Mokrogorska škola i "Master upravljanja poslovanjem" koju izdaje FON.

Međutim, Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović ističe da "Mokrogorska škola svakako ne može da garantuje studentu koji upiše MŠM automatski upis na studije na FON-u" i dodaje da je "prethodnom dekanu FON-a pre više godina usmeno predočeno da fakultet jasno razgraniči svoje obrazovne aktivnosti od aktivnosti MŠM".

Niti su predavali, niti ispitivali studente

Na sajtu Mokrogorska škola menadžmenta, pored uverenja o akreditaciji koje je dobio FON i u kome se nigde ne pominje MŠM, stoji i link koji vodi na FON-ov spisak profesora.

- Iako moje ime stoji na listi nastavnika tzv. izvršnog master programa Upravljanje poslovanjem, ja na njemu nikada nisam držala nastavu niti sam ispitivala studente. Razlog je taj što je po meni akreditacija ovog programa bila nedovoljno transparentna - rekla je za BIRN jedna od profesorki koja je želela da ostane anonimna.

BIRN je u petak 12. juna na adrese 27 profesora poslao mejl sa pitanjem da li su ikada držali predavanja na ovom programu. Dobili smo odgovore od 14 profesora od kojih je njih 12 reklo da nikada nisu držali nastavu i ispite na ovom programu, a većina nije znala ni da se nalazi na spisku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati