Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 07. 2020. 16:25 1

U koje države Srbi mogu da uđu, a u koje ne

Evropska unija je dala "zeleno svetlo" za 15 država, među kojima je i Srbija, da od 1. jula mogu da uđu na njenu teritoriju. Međutim, nekoliko evropskih zemalja zatvorilo je svoje granice sa Srbijom zbog povećanog broja obolelih u našoj zemlji.

Naime, Savet EU je usvojio preporuku da se od danas ukinu restrikcije na putovanje u EU, ali države članice nisu u obavezi da automatski otvore svoje granice za svaku od 15 država sa spiska.

Nemačka

Ambasada Nemačke je saopštila da ograničenja putovanja za građane Srbije još uvek važe, te Srbi koji poseduju "D-vizu" i prvi put žele da uđu u Nemačku, to ne mogu da urade.

Francuska

Francuska ambasada je otvorila svoje granice za građane Srbije. Oni mogu u ovoj zemlji da se zadrže najviše tri meseca, u skladu sa pravilima koja su važila i pre pandemije koronavirusa.

Francuska će, kao i ostale zemlje EU pratiti epidemiološku situaciju u svakoj zemlji i u skladu sa tim, ukoliko bude potrebno, korigovati odluke.

Švedska

Švedska još uvek nije usvojila preporuku, te je zabrana ulaska za građane Srbije u tu zemlju i dalje na snazi.

Vlada Švedske je 19. marta ove godine odlučila privremeno da obustavi nepotrebna putovanja u tu zemlju, a sve to sa ciljem ublažavanja širenja kovida 19. Šveđani su odluku o produženju privremene zabrane ulaska u EU doneli do 7. jula.

Danska

Iz Ambasade Danske saopštili su da njihova Vlada još uvek nije donela odluku o otvaranju granica za građane koji su se našli na preporučenoj listi, ali da očekuju da će se znati do kraja nedelje.

Finska

Granica za Srbiju ostaju zatvorene kada je u pitanju Finska. Ova zemlje je prihvatila preporuke EU za postepeno ublažavanje ograničenja putovanja u EU, ali one nisu pravno obavezujući instrument, te će u ovoj zemlji ograničenje ulaska na spoljnim granicama na snazi ostati barem do 14. jula.

Holandija

Za razliku od skandinavskih zemalja, Holandija je saopštila da građani Srbije mogu nesmetano da putuju u ovu zemlju od danas, 1. jula, kao i da za putnike koji je dozvoljen ulazak nije potreban karantin, izolacija niti PCR test.

Austrija

Austrija je danas izdala službeno upozorenje svojim građanima za putovanja u Srbiju i još pet država Zapadnog Balkana. Upozorenje se odnosi na putovanje u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo, Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

Upozorenje je najvišeg, šestog nivoa. Građanima se ne preporučuje putovanje u ove zemlje, a od Austrijanaca koji trenutno ili stalno borave u ovim zemljama traži se da napuste države.

Upozorenje se odnosi i na brojne druge zemlje, a između ostalih i na SAD, Brazil, Švedsku, Veliku Britaniju, Rusiju, kao i kinesku provinciju Hubei, četvrti Giterslo i Varendorf u nemačkoj državi Severna Rajna-Vestfalija i italijansku regiju Lombardiju.

Slovenija

Svoje granice za Srbe nije otvorila ni Slovenija, rekavši da se uslovi za ulazak u njihovu zemlju ne menjaju, te da sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka dvonedeljni karantin.

Hrvatska

Štab civilne zaštite Hrvatske doneo je odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza ove zemlje, koja se primenjuje od 1. do 15. jula. Od toga su izuzeti zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, te osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje...

Ulaz će, kako se dodaje, biti omogućen i prekograničnim radnicima, prevoznicima robe i drugom prometnom osoblju, u meri u kojoj je to potrebno, kao i policijskim službenicima u obavljanju svojih poslova, službe i timovima Civilne zaštite, osoblju međunarodnih organizacija i međunarodnom vojnom osoblju u obavljanju svojih funkcija, putnicima u tranzitu.

Takođe, osobama koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes omogućeno je da uđu i izuzeti su od zabrane, ali pod određenim uslovima.

Italija

Ambasada Italije je usvojila početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okrivu.

Za Srbe od danas, 1. jula, nema restrikcija po pitanju ulaska u ovu zemlju, međutim, i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana.

Belgija

Situacija u Belgiji je još uvek neizvesna. Vlada ove zemlje je rekla da će u narednim danima proceniti i doneti odluku kada i pod kojim uslovima će putnicima iz 14 zemalja biti dozvoljeno putovanje.

Mađarska

Mađarska je otvorila granice za državljane Srbije i oni će u ovu zemlju moći da uđu bez testa na kovid 10 i karantina od 14 dana.

Ulaz u Mađarsku moguć je na svih devet graničnih prelaza.

Grčka

Vlada Grčke je saopštila da je danas otvorila prelaz granični prelaz prema Severnoj Makedoniji, Evzoni.

Međutim, srpski turisti koji su se jutros zatekli na ovom graničnom prelazu javili su da je preko njega nemoguć ulazak u Grčku. A to se sve dešava samo 15 dana nakon velike drame na bugarsko-grčkoj granici kada našim građanima nije dozvoljen ulazak u Grčku, iako je bio najavljen prolaz. Mnogi od njih zaputili su se za Grčku preko Bugarske i prelaza Promahonas.

Španija

Granice Španije na današnji dan nisu otvorene za građane Srbije, navodi se u odgovoru ambasade Španije u Srbiji i dodaje da je moguće da će se situacija promeniti narednih dana.

Rusija

Mimo zemalja članica EU, ne može se još ni u Rusiju.

Ambasada Ruske Federacije u Beogradu navela je takođe da su još od 18. marta privremeno ograničeni ulasci na teritoriju te zemlje svih stranih državljana, sa nekim izuzecima.

Ta odluka ne odnosi se, naime, na visokokvalifikovane stručnjake koji imaju dozvolu za rad u Rusiji, na saradnike diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država na teritoriji Ruske Federacije, članove zvaničnih delegacija, strane državljane koji stalno borave na teritoriji Ruske Federacije, kao i na strane državljane koji ulaze u Rusku Federaciju radi lečenja ili u vezi sa smrću bliskog rođaka.

Švajcarska

Švajcarska Savezna vlada saopštila je danas da će slediti preporuke Saveta EU i od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja, ali se odluka ne odnosi na Srbiju koja ostaje u grupi "rizičnih zemalja".

Švajcarska je sa spiska rizičnih zemalja skinula Alžir, Australiju, Crnu Goru, Gruziju, Japan, Kanadu, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tailand, Tunis i Urugvaj. Sa spiska su skinute i članice EU koje nisu deo Šengenske zone: Bugarska, Hrvatska, Irska, Rumunija i Kipar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati