Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 07. 2020. 12:40 2

Stevanović Fabriciju: Da li je EU Srbiji ponudila hiljade testova?

"Postavila bih pitanje da li predstavnicima EU pokušavaju da prikriju katastrofalno ponašanje Vlade Republike Srbije tokom vanrednog stanja i borbe sa pandemijom, koje je dovelo do oboljevanja velikog broja ljudi, nažalost i do brojnih smrtnih ishoda, a koji su mogli da budu sprečeni", kazala je Ana Stevanović, članica predsedništva Stranke slobode i pravde u Narodnoj skupštini Srbije.

- Pre 40 dana, tačnije 20. maja, kao narodna poslanica, uputila sam dopis Semu Fabriciju, šefu delegacije EU u Beogradu i ambasadoru. Moje pitanje glasi: "Da li je EU Vladi Republike Srbije ponudila hiljade kontrolnih testova kao što je to uradila sa drugim zemljama Zapadnog Balkana i da li je Republika Srbija tu pomoć prihvatila? Nikakav odgovor nisam dobila - kazala je Stevanović.

"Između ostalog sam mu se i zahvalila na pomoći koju je EU pružila Republici Srbiji i našoj Vladi i svim našim građanima na samom početku borbe protiv koronavirusa", dodala je ona.

- Ovo pitanje smatram važnim, jer nas je režim ubeđivao da je situacija sa pandemijom pod potpunom kontrolom i da postoje uslovi za ukidanje svih mera i ograničenja da bi se održali izbori, a tome je prethodilo održavanje utakmice, jedine u Evropi, pred publikom, zahvaljujući čemu se zaraza proširila. Sam dan nakon izbora, počelo je ponovo da se govori da virus opet divlja i uvedene su nove mere, a preti se da će se uvesti još neke.

Da sam dobila odgovor od Fabricija, kako kaže ona, mogla sam na vreme da pokažem svu neodgovornost režima prema pomoći koja dolazi iz EU, ali i neodgoovrnost aktuelne vlasti prema građanima.

- Šta su posledice ovakvog ponašanja možemo da vidimo danas, ali i cele prethodne nedelje, kada vidimo da smo součeni sa drastičnim brojem inficiranih građana, da nema dovoljno testova, vidimo strašne scene ispred kovid ambulanata, situacije u bolnicama, poput one u Novom Pazaru, čitamo pisanja hrabrih novinara koje govore o situaciji u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu... i hrabrih medicinara koji govore da ne mogu ovo više da izdrže, da suviše dugo traje i da su iscrpljeni. Suočeni smo danas, ne samo sa svakodnevnim povećanjem broja zaražanih građana, već i sa povećanjem broja umrlih ljudi. Svaki izgubljeni život je poput izgubljenog sveta za njihovu porodicu - kazala je Stevanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati