Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

30. 06. 2020. 11:31 5

Ko ne nosi masku, plaća do 150.000 dinara

Do 6. jula građani ne bi trebalo da budu kažnjavani zbog nenošenja maski, iako su uvedene kao obaveza u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima u Beogradu. Tako je najavio ministar zdravlja. Po isteku sedam dana, ako se primene odredbe važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ko ne nosi masku mogao bi da plati kaznu od 20.000 do čak 150.000 dinara.

Od 30. juna na teritoriji Beograda obavezno je nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, poručila je Vlada Srbije.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar potom je izjavio da u narednih sedam dana neće biti kazne za nepoštovanje odluka Kriznog štaba, ali će se poštovanje te mere kontrolisati.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa drastične kazne u slučaju nenošenja maski, što se tretira kao - prekršaj.

Kazne za građane idu čak do 150.000 dinara, a za firme i do dva miliona dinara, dok preduzetnicima prete kazne od pola miliona dinara.

Članom 77. ovog zakona predviđa se da za prekršaj zbog "nepostupanja po naređenim merama" fizičko lice bude kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara.

Ako je reč o preduzeću koje se ogluši o propisane mere, minimalna novčana kazna je 50.000 dinara, a maksimalna pomenutih dva miliona dinara.

Kazne su predviđene i za direktore ovih firmi i kreću se 0d 30.000 do - 150.000 dinara.

Osim Beograda, za koji su mere predviđene odlukom vladinog kriznog štaba zbog toga što je označen kao žarište koronavirusa, u još četiri grada u Srbiji uvedena je vanredna situacija - Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati