Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

27. 06. 2020. 17:56 3

MOŽE IM SE Zbog ovoga izvšitelji traže i do 90.000

N. S. iz Beograda je nedavno dobila presudu Prvog osnovnog suda, po tužbi Biblioteke grada Beograda, da mora da plati gotovo 90.000 dinara jer pre osam godina, kao srednjoškolka, nije biblioteci vratila pet knjiga, čija je ukupna vrednost procenjena na 6.831 dinar.

Sudski troškovi iznose još 53.000, pečat 6.000 dinara, a na "ceh" se dodaje i 10 dinara po danu kao kazna za prekoračenje roka za vraćanje knjiga, što je još 3.600 po godini, od marta 2012. godine.

Za ovu odluku, za koju se ispostavilo da je doneta još 2017. godine, saznala je sasvim slučajno u banci, kada je otišla da zatvori račun koji je otvorila na zahtev omladinske zadruge, ali ga nikada nije koristila. Tom prilikom službenica joj je saopštila da je račun u blokadi.

- Nisam znala da me je Biblioteka tužila, niko me nije obavestio, a imali su moj broj. Kada sam se raspitala kod izvršitelja, kojem je dodeljen moj predmet, a čije sam ime takođe saznala u banci, o čemu je reč, jer nisam mogla ni da pretpostavim zašto je račun blokiran, ispostavilo se da su pozivi za dva ročišta stizali na adresu na kojoj ne živimo. Ta kuća je odavno srušena, još 2008. godine - objašnjava N. S.

U presudi se navodi da se radi naplate svih troškova određuje izvršenje popisom, procenom i prodajom pokretnih stvari dužnika. Međutim, N. S. je nezaposlena i nema imovine na svoje ime.

 

Prema rečima izvršiteljke Svetlane Manić, kojoj je dodeljen predmet N. S. u postupku izvršenja, određeno je oduzimanje knjiga od dužnika, ali on nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen.

 

Proverom imovine dužnika pronađen je samo račun kod banke, pa je određeno sprovođenje na novčanim sredstvima na računu. Terenskom proverom adrese od strane policijske stanice utvrđeno je da je dužnik prijavljen na nepostojećoj adresi i da tu ne postoji stambeni objekat - rekla je Manić.

 

Jedina olakšica koju zakon omogućava N. S. jeste da dug plati na rate. Kako je potvrđeno za Novosti, u momentu kada je pokrenut postupak izvršenja on može da traje sve dok se dužnik ne zaposli i ne zaradi novac da vrati dug.

 

Kako Novosti saznaju u Advokatskoj komori Beograda, sve je više slučajeva izvršenja koja stižu građanima od pre deset ili više godina. Posebna pikanterija je presuda zbog navodno neplaćenog telefonskog računa iz 2007. godine, za koji dužnik više i ne može da dokaže da je izmirio dugovanje, jer nije sačuvao tu uplatnicu. Njemu su ukupni troškovi porasli na 80.000 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati