Društvo i ekonomija

M. R.

26. 06. 2020. 08:00 4

"Još od Titovog vremena, Srbija nije bila neslobodnija"

Ovakvo nedemokratsko stanje u Srbiji, gde ni na jednom nivou države, od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog, u parlamentima nema opozicije, apsolutno je neodrživo - smatra lider Dveri Boško Obradović.

Četiri dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji zaključak je isti - izbori su bili nelegitimni, vlast koja je proistekla iz njih neće imati legitimitet i ubrzo će biti potrebni novi izbori. Upravo ovo je zaključio politički analitičar i narodni poslanik Đorđe Vukadinović.

Slično mišljenje imaju i opozicioni političari.

- Ovakvo nedemokratsko stanje u Srbiji, gde ni na jednom nivou države, od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog, u parlamentima nema opozicije, apsolutno je neodrživo. Jedino rešenje za ovu političku krizu su novi izbori na svim nivoima, ali po novim pravilima koja bi obezbedila da ti izbori budu slobodni i pošteni. To može omogućiti samo prelazna tehnička vlada koja bi oslobodila medije i sprečila funkcionersku kampanju vlasti, a onda za devet meseci pripremila prave demokratske izbore. I to je odgovor na pitanje šta posle bojkota - novi izbori na kojima će pasti vlast koja je žrtvovala zdravlje građana zarad održavanja nedemokratskih i protivustavnih izbora koji su označili kraj višestranačke demokratije u Srbiji. Dakle, novi izbori mogu biti mnogo brže nego što je to iko očekivao - rekao je lider Dveri Boško Obradović.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kaže da će se svakako boriti kao srpska opozicija za slobodne i poštene izbore.

- Ova vlast nema legitimitet i lažni izbori su pokazali da većina građana nije mogla da slobodno bira, niti da bude informisanja. Potrebno je što pre poništiti ove izbore i početi pregovore uz medijaciju zainteresovane strane o postizanju dogovora sličnog kao u Severnoj Makedoniji. To je jedini mirni put izlaska iz ove krize - rekao je Stefanović.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić smatra da su Srbiji neophodni pravi, slobodni i fer izbori. 

- Danas imamo jednopartijski parlament, u Beogradu samo 35 odsto izašlih na izbore i pored svih pritisaka, potkupljivanja i dovođenja. Srbija nikad nije bila neslobodnija i nedemokratskija od Brozovih vremena. Sadašnji saziv Skupštine ne reflektuje raspoloženje građana. Ako Srbija želi u Evropu i stremi demokratiji, a ne želi da postane azijska despotija, slobodni i fer, izbori su neophodni. Jednopartijski parlament u nedovršenoj državi nije nešto što bi iko pošten i normalan želeo za našu decu, zar ne - rekla je Rašković Ivić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati