Društvo i ekonomija

Prof. dr Milan Matijević [ Izvor: Direktno.rs ]

06. 06. 2020. 07:08 7

REČI PROFESORA UNIVERZITETA: КOVID 69 - šifra bolesti od koje moramo spasiti srpsko društvo

Slobodni i otvoreni mediji! Najjednostavnija preventivna terapija za ovu opaku bolest jeste negovanje kvalitetnog obrazovanja, naučnog načina mišljenja, tolerancije i slobode da se javno ukrste najrazličitija mišljenja - kaže profesor doktor Milan Matijević, redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i član Naučnog društva Srbije, u pismu našoj redakciji.

Tekst uvaženog profesora Direktno.rs prenosi u celosti:

КOVID 69 je šifra bolesti koja povezuje mnogo simptoma društvene patologije, a među najprepoznatljivijima: nepravdu, nepristojnost, nestručnost i neznanje, ali baš na pozicijama autoriteta zaduženih da zastupaju i obezbede pravdu, pristojnost, obrazovanje, stručnost, kompetentnu upravu, kulturni i ekonomski prosperitet.

КOVID 69 napada svest i savest individue. Efekti se jasno vide tek kada postanu društveno karikaturalni. I to se dešava kada se masovno zarazi populacija na pozicijama. Slepa sebičnost, nezasitost, i bahatost, počinju da rastu nekontrolisano. КOVID 69 se posebno dobro širi u uslovima represivne društvene digitalizacije. Model je isključivo digitalna ponuda: ili ste za ”ovo”, ili za ”ono”. Ili - Ili! Treće nema!

Ili ste za ”Staljina”, ili za ”Tita”. Ili za ”Đilasa”, ili za ”Vučića”! Oštro i digitalno! Nula ili jedan, crno ili belo! I nemojte da neko nije čuo da je ”Đilas teška bitanga i veliki lopov”. Mi smo se dogovorili da to tako jeste. A institucije za merenje zemaljske pravde su u karantinu dok ne prođe КOVID 69. I bez komplikovanja. Ili ste ”prijatelj”, ili ”neprijatelj”. A ako ste ”prijatelj”, onda ćete bar prećutno pomagati protiv ”neprijatelja”. A ako ste ”neprijatelj”, ne nadajte se. 

КOVID 69 nismo izmislili mi. Uostalom, dobija se čak i gledanjem televizije. КOVID 69 bolno utiče na socijalni model društva - koji postaje suprotan bogatim društvima slobode, istine, nauke, pravde, stvaralaštva, i građanskih vrednosti. КOVID 69 je virus daleko opasniji od КOVID 19, jer okreće i ljude jedne protiv drugih. КOVID 69 blokira savest društva i dovodi do bezbožnog ignorisanja standarda ispod kojih se ne ide. A te standarde su već definisali i zakoni, i vekovna iskustva moralnog i pristojnog, i narodna baština o ljubavi, čojstvu, herojstvu, brizi i saosećanju prema sopstvenom rodu i narodu.

КOVID 69 zna da napravi i sporne informativne sadržaje, pa i samopromocije nepostojećih izuma, naučnih metoda ili rezultata. Pohlepno izjeda savest, akademsku i građansku čestitost. Zna da iz usta i autoriteta profesije prezentuje spektakularne zaboravljene ili novootkrivene ”istine”, ali bez napomene da svaka priča bez dokaza ostaje ili samo pretpostavka, ili samo priča iz žanra fantastike, ili samo verovanje.

КOVID 69 utiče da se privremeno zaboravi da velika laž, izrečena sa pozicije autoriteta informisanja, obrazovanja, nauke ili profesije, može biti tretirana i kao veliko etičko nedelo. КOVID 69 je virus koji stvara paučinu nasilja i laži. Ta paučina guši Srbiju polako i dugo. A lek i vakcina se odavno znaju.  

Slobodni i otvoreni mediji! Najjednostavnija preventivna terapija za ovu opaku bolest jeste negovanje kvalitetnog obrazovanja, naučnog načina mišljenja, tolerancije i slobode da se javno ukrste najrazličitija mišljenja. Čak i u odmaklim fazama epidemije od КOVID 69 otvaranje medijskog prostora će pružiti spasonosne efekte. Tek po suzbijanju КOVID 69 opasnosti Srbiju čekaju bolji dani. 

Mnogo se odužilo. Mora se ozdraviti da bi se preživelo. Ne bojte se, proći će, ako se preduzmu adekvatne mere! Na dan izbora #OSTANI КOD КUĆE, jer ta je - ključna nedelja za Srbiju!"

Prof. dr Milan Matijević, redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i član Naučnog društva Srbije

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati