Društvo i ekonomija

Dušan Nikezić

03. 06. 2020. 14:42 6

"Srbija kreće da štampa pare. Za posledice niko ne brine"

Imate onaj osećaj da je sve isto kao ’90-ih, ali vam ipak nešto nedostaje? Deluje da je sve tu - diktatura, kontrola medija, sprega politike i kriminala, ratno huškanje, prebijanje neistomišljenika, masovna migracija mladih, namešteni izbori, mafijaški obračuni... ali ipak vam nešto fali - naravno hiperinflacija!

Da bi popunio tu prazninu, Vučić je napravio svoj model za najprofitabilniji biznis - štampanje novca. Kao što su nekada štampali pare pod plaštom rata i sankcija ’90-ih, tako su sada iskoristili pandemiju i vanredno stanje da usvoje novi model za staru naviku.

Državna preduzeća izdavaće korporativne obveznice koje će prvo otkupiti banke uz garanciju NBS, da bi ih u trećem koraku NBS štampanim parama otkupila na sekundarnom tržištu.

Planirano štampanje para je verovatno i ključni razlog za odbijanje 1,2 milijarde evra zajma MMF-a po povlašćenim uslovima, jer MMF takvu meru verovatno ne bi odobrio, pošto neminovno vodi ka rastu inflacije.

Uporedo sa inflacijom, višak naštampanih dinara u opticaju neizbežno će vršiti pritisak na devalvaciju nacionalne valute, pa će NBS imati dve mogućnosti: da pusti vrednost dinara niz vodu, zajedno sa Vučićevom platom od 500 evra i rastom BDP, ili da ga brani, čime će istopiti devizne rezerve.

Devizne rezerve su u prva četiri meseca 2020. već smanjene za 900 miliona evra ili 6,6%, što znači da je NBS morala agresivno da brani vrednost dinara i pre početka štampanja para za otkup korporativnih obveznica.

Ako se pitanje štampanja novca i pojavi u javnosti, Vučić će verovatno reći: pa šta, novac štampaju i druge svetske ekonomske sile poput SAD ili EU, zašto mi kao najbrže rastuća evropska ekonomija ne bi smeli?

Tačno je da to rade Evropska centralna banka ili američki Fed, ali te pare završe u firmama koje imaju AAA rejting i višedecenisjku istoriju izdavanja obveznica, a ne u EPS-u, Telekomu ili Er Srbiji, finansijski devastiranim firmama, kojima je ovaj model finansiranja zvanično namenjen.

Ovi "stubovi naše ekonomije", kako ih je nedavno nazvao Siniša Mali, već godinama prvenstveno služe kao stubovi za finansiranje vladajuće stranke, preko kojih su se izvlačile stotine miliona evra, prvo iz dobiti - dok je postojala, a kada je potrošena - iz bankarskih kredita.

Telekom je samo u 2018. godini povećao obaveze za 500 miliona evra do nivoa od 1,3 milijarde, EPS planira da kraj 2022. dočeka sa 3,5 milijardi evra duga, a Er Srbija će samo u ovoj godini ostvariti gubitak od najmanje 60 miliona evra.

Zbog loših poslovnih rezultata i nagomilanog duga, više ni jedna domaća ili strana banka ne želi da im odobri kredit, pa im je vlast izmislila alternativni model finansiranje kroz štampanje para i kupovinu korporativnih obveznica.

Efekti ovih iracionalnih ekonomskih poteza su unapred poznati - povećanje cena, obezvređenje plata i penzija, rast javnog duga, smanjenje deviznih rezervi i finansijska devastacija javnih preduzeća samo će produbiti ekonomsku krizu u Srbiji.

Ova zemlja je već dosta toga podnela, preživeće i novu Vučićevu ekonomsku egzibiciju, ali ćemo se od njenih posledica oporavljati decenijama, kao i od ekonomskog nasleđa 90-ih.  

Pitanje je samo zašto? 

Dušan Nikezić, predsednik odbora za finansije Stranke slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati