Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 06. 2020. 11:19 1

"Vučević Novi Sad pretvara u grad betona, nereda i haosa"

Da gradonačelnik Miloš Vučević i naprednjačka vlast u gradu apsolutno ne razumeju na koji način bi trebalo voditi računa o Novom Sadu i njegovim građanima pokazuje i poslednja najava o uništenju čak četiri hiljade kvadratnih metara zelenih površina na Bulevaru Evrope, zarad pretvaranja retkih preostalih prirodnih oaza u parking mesta. To nije ništa drugo do direktno betoniranje izvora zdravog i čistog vazduha i indirektno narušavanje kvaliteta života svih građana koji žive u tom delu grada - rekao je potpredsednik Narodne stranke i predsednik Gradskog odbora Novi Sad Borislav Novaković.

Novaković kaže da su poslednjih godina svedoci nemilosrdnog uništavanja zelenila u Novom Sadu a sve u korist par investitora bliskih vlasti a na štetu građana i njihovog zdravlja.

- Novi Sad poprima izgled gradilišta na kom se gradi bez ikakvog reda i plana, i još malo čim opravdava naziv Evropske prestonice kulture. Evropski standardi nalažu da je minimum 20 odsto površine grada prekriveno zelenim površinama, a taj procenat u Novom Sadu je svega 4%. To je činjenica koje bi sve nas trebalo da zabrine i da nipošto ćutke ne posmatramo uništavanje zelenih površina u kojima odveć oskudevamo - smatra Novaković.

- Miloš Vučević i uprava grada Novog Sada tenderom traže firmu koja će zelene površine na Bulevaru Evrope pretvoriti u parking mesto i time zarad 201 parking mesta uništiti više hiljada kvadrata zelene površine. Кako navodi Uprava za građevinsko zemljište i investicije razlog tome je što postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe stanovnika o čemu je trebalo da vodi računa investitor pre nego li je izgradnju i započeo - kaže on i dodaje da uništavanje zelenih površina ne samo da estetski narušava izgled grada, već direktno negativno utiče i na zdravlje građana. 

Posebno je važno proširivati zelene površine upravo u takvim naseljima u kojima je saobraćajnica u neposrednoj blizini stambenih zgrada koje su gotovo okovane betonom, smatra Novaković.

- Više zelenih površina pogoduje i mikroklimi naselja jer su u letnjim mesecima temperature u parkovima i zelenilom bogatim kvartovima znatno niže, a drvoredi su i značajna zvučna barijera. Svakako najgore moguće rešenje koje je Gradska uprava mogla da donese je upravo da se zelene površine dodatno narušavaju čime su još jednom pokazali svoju neodgovornost prema građanima Novog Sada - rekao je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati