Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

27. 05. 2020. 18:55 0

BIRODI: Prestanite da emitujete stranačku propagandu

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas sve televizije sa nacionalnom i regionalnom pokrivenošću, a posebno Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, da slede primer TV N1 pri uređivanju "izborne hronike".

BIRODI predlaže da TV-kuće, umesto emitovanjem propagandnih sadržaja, ispune te emisije odgovorima predstavnika izbornih lista na pitanja koja će pomoći građanima da odluće da li će i za koga će glasati na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima koji su u Srbiji 21. juna.

BIRODI je 17. maja tražio od Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) da spreči pojavu "partijskih kamera" - prikriveno reklamiranje izbornih lista u izbornom bloku u TV-dnevnicima, kada učesnici na izborima, umesto saopštenja, medijima dostavljaju svoj predizborni propagandni video-sadržaj koji nije proizvod medija.

U izveštaju na internetu BIRODI navodi da se time krši Član 47. Stav 2. Zakona o elektronskim medijima kojim se od emitera zahteva da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje.

Uređivački kolegijum N1 je danas odlučio da promotivni materijal učesnika na izborima ne emituje u svojim informativnim emisijama, već će umesto toga od 3. juna javno postavljati svakodnevna pitanja na koja učesnici izbora mogu da odgovore tako što će toj televiziji dostaviti snimljene izjave.

- TV N1 je prvi medij koji od 2012. godine, od kada ukazujemo na 'fenomen partijskih kamera', prihvatio naš predlog i ovim postupkom samo potvrdio nalaze BIRODI monitoringa da je to televizija koja svojim izveštavanjem o političkom sistemu u Srbiji pokazuje kako treba da postupa medij koji se opredelio da radi u javnom interesu - ocenio je BIRODI u saopštenju.

Dodali su da će primere "partijskih kamera" dostavljati REM-u kao primer kršenja zakona, a dostavljaće i strukovnim udruženjima kao primere kršenja Kodeksa novinara i nadzirati postupanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati