Društvo i ekonomija

[ Izvor: CINS ]

27. 05. 2020. 12:27 0

CINS: Srpski funkcioneri na Kosovu ne prijavljuju imovinu po srpskom zakonu

Stanove, imanja, automobile, kao i zarade koje im se isplaćuju parama građana Srbije, funkcioneri koji rukovode srpskim javnim institucijama na Kosovu uglavnom ne prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije, iako ih zakon obavezuje, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

 

Na pozive iz Beograda funkcioneri se uglavnom odazivaju i daju različita opravdanja - nisu koncentrisani da bi odgovorili, nisu znali da treba da prijave ili su pitali novinare za pomoć, navodi CINS.

- Ne znam, ne mogu sada da se setim da li sam prijavljivao ili nisam prijavljivao (imovinu i prihode), sada sam u samoizolaciji, pa ne mogu da se skoncentrišem - rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) donedavni v.d. direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

 

Na Kosovu postoji više od 100 institucija koje su pod ingerencijom Republike Srbije, a Ivanović je samo jedan u nizu funkcionera čija plata se finansira parama građana Srbije, a čijih podataka o imovini i prihodima nema na sajtu srpske Agencije za borbu protiv korupcije, navodi CINS.

Prema javno dostupnom registru Agencije, tek mali broj aktuelnih javnih funkcionera na Kosovu poštuje zakonsku obavezu da prijavi šta ima od imovine i koliko zarađuje. Podaci izostaju za direktore osnovnih i srednjih škola, javnih i javno-komunalnih preduzeća, dekana, ustanova kulture i socijalne zaštite, zdravstvenih ustanova, pa čak i za predsednike privremenih organa na Kosovu i Metohiji, navodi CINS.

Tako je, sudeći po kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević 2017. godine posedovao tri kuće, automobil ševrolet i godišnju platu od 7.800 evra. Zašto tih podataka nema i u srpskoj Agenciji, Todosijević nije želeo da objasni preko telefona.

Nakon što je CINS organizovao susret na Kosovu, Todosijević je prestao da se javlja, čak i da odgovara na poruke.

Neki su, dodaje se u tekstu, prebacivali loptu na druge. Slavko Simić, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i narodni poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova, prema prošlogodišnjim podacima kosovske Agencije poseduje automobil od 7.000 evra koji je dobio na poklon i ušteđevinu u bankama. Za odgovor na pitanje kako je moguće da Agencija u Beogradu nema ove podatke, Simić je novinara CINS-a uputio na svog portparola, koji je ostao bez komentara i ponovo uputio na Simića.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže za CINS da ni funkcioner ni institucija ne mogu da dozvole sebi da imaju duple funkcije ili plate ukoliko ne poštuju zakone.

- Besprizorno je i za jedne i za druge da ostvaruju bilo šta, a da ne ispunjavaju nešto što im je obaveza. Sa druge strane, postavlja se pitanje da li i kako reaguje Agencija za borbu protiv korupcije. Ne može neko imati poseban tretman zato što je na Kosovu ili zato što nije informisan - navodi se.

Direktor Centra za socijalni rad u Leposaviću, Gradimir Nastić, nije negirao da je propustio da prijavi imovinu i prihode, ali nije želeo da daje zvanične komentare, već nas je uputio na Ministarstvo.

Novinari su kontaktirali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odakle su nam rekli da se obratimo Opštini Leposavić koja je Nastića imenovala za direktora.

Iz Opštine do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor. Drugi funkcioneri su za CINS izneli raznovrsne razloge zbog kojih nisu dostavili svoje izveštaje.

Veroljub Stanković je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću od 2015. i za CINS kaže da je "čuo" da ne treba ništa da prijavljuje. Međutim, nije mogao da se seti gde, kada i od koga je to čuo.

 

Rakić se ne javlja

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kaže da je "nesporno" da nije prijavio imovinu i prihode. Ovaj funkcioner, koji prema podacima kosovske Agencije ima stan od 72 kvadrata, jedan koji se vodi na suprugu od 60 kvadrata i godišnja primanja 7.800 evra, objašnjava: "Iskreno rečeno, nisam dobio ni neki mejl, ni ne znam. Iskreno da ti kažem. Ali nije to problem, to svakog momenta mogu da prijavim".

Uprkos brojnim pozivima i porukama, novinarima se nije javljao gradonačelnik Severne Mitrovice i funkcioner Srpske liste Goran Rakić, koji na Kosovu obavlja nekoliko funkcija, ali imovinu nije prijavio. Prema podacima Agencije za privredne registre, Rakić je i direktor JKP Standard, a od septembra 2019. i zastupnik Fudbalskog kluba Trepča, nasledivši kontroverznog biznismena Milana Radoičića.

CINS je pitao Agenciju za borbu protiv korupcije da li će protiv funkcionera koji nisu prijavili svoje funkcije na Kosovu, imovinu i prihode, biti pokrenuti postupci, odnosno da li će biti sankcionisani, ali odgovor do objave teksta nije stigao.

Pitali su i, kako prenose, zašto se veliki broj ovih funkcionera ne može pronaći na sajtu Agencije u "pretrazi funkcionera", kao i da li je neko od njih ipak poslao izveštaj ali je Agencija propustila da ga objavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati