Društvo i ekonomija

M. R.

27. 05. 2020. 06:50 9

"Plata 2025. biće 900 evra!" EKONOMISTI: Vučićevsko širokogrudo razbacivanje kojekakvih obećanja

Aleksandar Vučić više puta je ponovio, a u svom drugom obraćanju ekranima, obećao je da će prosečna plata 2025. godine u Srbiji biti 900 evra, a prosečna penzija 400. To je ponovio i ministar fianansija Siniša Mali. Međutim, ekonomski stručnjači ih demantuju i smatraju da je ovo obećanje nemoguća misija.

- Oko 14 milijardi evra ćemo investirati u narednih pet godina u infrastrukturu, zdravstveni sistem, obrazovanje, vodovod i kanalizaciju i sve ono što će podići standard i našu privredu. Plan je da u Srbiji 2025. prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija oko 400 evra i to je apsolutno moguće i mi taj novac imamo delimično obezbeđen - rekao je Mali gostujući na Televiziji B92, ponavljajući tako reči predsednika Srbije, koji je to više puta već ponovio. 

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za Direktno.rs da niko ne zna kakva će biti prosečna plata u Srbiji, kao i neke druge makroekonomske kategorije za pet godina, naročito ne u ovako nestabilnim, kolebljivim, neizvesnim i teško predvidivim vremenima. 

- To niko ne zna, a manje od svih baš Siniša Mali. On tera Vučićevsku politiku, jednog širokogrudog razbacivanja kojekakvih obećanja, koja verovatno imaju neki politički efekat. To sa ekonomskom stvarnošću i sa onim što se događa u privredi nema nikakve veze. Ne postoji model na osnovu koga je on to izračunao, ili ga makar nije pokazao, niti je iko takav ili sličan model primenio da dobije te veličine koje je on obećao. To je jedna politička propaganda, koja ima političku svrhu, a što se ekonomije tiče, ona nema nikakvo utemeljenje, pa prema tome ni vrednosti - kaže Madžar. 

Obećanje predsednika Vučića i ministra Malog značilo bi da će Srbija za pet godina biti poput Slovenije, u kojoj je prosečna plata nešto više od hiljadu evra. Madžar smatra da je to zaista nemoguće jer je razlika između ove dve zemlje ogromna, da je Slovenija i u vreme SFRJ imala dvostruko veći dohodak od proseka Jugoslavije, a Srbija je bila na nivou proseka i tada, da je tada odnos bio 2:1, a sada je 4:1.  

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, za Direktno.rs kaže da je to obećanje nerealno, jer bi to značilo da za po 7 odsto godišnje podižemo BDP, što do sada nikad nismo uspeli, čak ni približno. 

- To sigurno ne može da bude. Trebalo bi da budemo zadovoljni kada bi u tom periodu još za stotinak, dvesta evra podigli prosečnu platu i kada bi bila 700. Od 500 na 900 je nemoguće. Sad je u toj meri sve neizvesno, da su prognoze neverovatne. Ne može ni za druge zemlje u svetu, ni za Evropu, a ni za Srbiju. U najmanju ruku, predviđena je recesija za ovu godinu, iduće godine pitanje je šta će se dešavati, da li će zaista biti uspona koji se nagoveštavao, jer praktično će dve godine biti jedan značajan zaostatak - rekao je Atanacković. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati