Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

25. 05. 2020. 15:08 1

"Odluka Ustavnog suda paušalna i politička"

Obrazloženje Ustavnog suda kojim se odbacuje inicijativa Saveza za Srbiju (SzS) za ocenu ustavnosti proglašenja vanrednog stanja predstavlja politički dirigovanu odluku kojom se taj sud stavio na stranu rušitelja ustavnog poretka i pokazao da nije ništa drugo nego mesni odbor SNS, izjavio je danas predsedavajući SzS Janko Veselinović.

Veselinović je novinarima ispred Ustavnog suda rekao da je ta institucija jutros dostavila pisani dokument povodom inicijative koju su predstavnici SzS podneli još 30. aprila.

- Tada nije radio nijedan ulaz u Ustavni sud, a sudije su bile u svojim stanovima ili vikendicama. Njih uvođenje vanrednog stanja i način na koji je to urađeno apsolutno nije zanimalo - kazao je Veselinović.

Naveo je da se u dopisu Ustavnog suda ne pominju imena podnosilaca inicijative, što se po njegovim rečima, prvi put dešava.

- Jutros smo dobili jedan sraman dokument u kome se mi kao podnosioci inicijative za ocenjivanje ustavnosti uvođenja vanrednog stanja navodimo kao 'neki'. Nigde nema imena nijednog podnosioca, što znači da je odluka Ustavnog suda o odbacivanju inicijative za ocenu ustavnosti bila jedna paušalna politička odluka. I ono što smo tvrdili dan kada smo bili ispred Ustavnog suda, a što važi i za ostale institucije, ovo ovde nije ništa drugo nego mesni odbor Srpske napredne stranke - kazao je Janko Veselinović.

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je posle obrazloženja Ustavnog suda da Ustav Srbije "više nema zaštitnika" u toj instituciji.

- Ustavni sud je morao da utvrdi da je došlo do uzurpacije nadležnosti skupštine. Sada je ostalo samo na srpskoj opoziciji da brani Ustav - kazao je Samardžić.

Predsedavajući SzS je dodao da se opoziciji koja bojkotuje izbore 21. juna pridružio i Pokret Slobodna Srbija, a da su podršku pružili i Lokalni front iz Kraljeva i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati