Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 05. 2020. 12:18 6

ČIJI JE RTS? "Bujoševiću, nije ti to deda ostavio!"

Radio televizija Srbije, koja je od 2005. godine Medijski javni servis građana, za koji građani Srbije plaćaju pretplatu, juče je odgovorio narodnom poslaniku i lideru Dveri Bošku Obradoviću koji već devet dana štrajkuje glađu ispred Narodne skupštine da ne može da gostuje na ovoj televiziji! Da li je RTS Javni servis građana Srbije ili je otvoren samo za aktuelnu vlast, pitanje je koje zanima javnost?

Kada je Vlada Srbije donela odluku 2002. godine da uvede nadoknadu za finansiranje RTS, a čija je pimena i tranformacija u Medijski javni servis građana počela 2005. godine, građani sigurno nisu očekivali da će silni milioni koji idu upravo iz džepova građana Srbije biti usmereni samo za promociju vlasti i poltičara bliskih vlasti. Javni servis građana, samo ime mu kaže, treba da bude otvoren za sve građane Srbije. 

Sudeći po programu koji se emituje na RTS-u, očigledno je da ova televizija nije otvorena za sve građane, već da se odabir onih koji mogu da gostuju, vrši selektivno.  

Kada se pročita odgovor lideru Dveri Bošku Obradoviću, stiče se utisak da ga je pisao neko ko ne razume ulogu Javnog medijskog servisa. Naravno, ovakav odnos RTS prema Obradoviću, ali i svima drugima naišao je na osude na društvenim mrežama.

- Saopštenje RTS-a, u kome se odbija zahtev B. Obradovića, pisao je neko ko ne razume ulogu javnog medijskog servisa ili ga za to baš briga! Jer, u programima RTS-a bi baš trebalo da budu svi ti (studenti,ratari,majke), za koje RTS tvrdi da bi bili presedan kao i B. Obradović. 

 

U svom saopštenju od juče RTS navodi sledeće "Ako bi Radio-televizija Srbije pristala na Vaš zahtev, taj presedan bi sutra mogao da postane pravilo jer bi sa puno prava svoj sat programa mogla da traži samohrana majka čija su deca gladna i bosa, student koji peti put pada na istom ispitu, fudbaler koji je promašio penal, ratar kome je nevreme uništilo letinu, partija koja ne može da pređe izborni cenzus", što implicira sledeće - ako problemi studenata, samohranih majki, sportista nisu teme kojima će se RTS baviti, ko su ljudi koji u Srbiji imaju pristup RTS-u? Da li su to samo političari vladajuće strake, s obzirom da za njih ne važe ova pravila, jer su oni, koliko vidimo na ovoj televiziji, zastupljeni od Jutarnjeg programa do ostalih emisija koje se emituju. 

Postavlja se pitanje, ko vrši selekciju gostiju na RTS-u? Ko zaista uređuje program Javnog medijskog servisa građana?  

Povela se polemika na Tviteru da li i dalje treba da se plaća pretplata RTS-u, ali se i reklo direktoru Bujoševiću da mu RTS nije ostavio deda, već da ga narod plaća. 

Hej @RTS_Vesti kako to mislite ne može narodni poslanik na narodnu televiziju?! Budjoševiću, nije ti to deda ostavio, narod te plaća - glasio je jedan tvit.

Sadašnjem direktoru RTS Draganu Bujoševiću istekao je petogodišnji mandat, koji je produžen na njegov zahtev, iako je 15. januara prošle godine napunio 65 godina i time stekao uslove za odlazak u redovnu starosnu penziju, a početkom maja Upravni odbor Radio-Televizije Srbije (RTS) doneo je odluku o raspisivanju javnog konkursa za imenovanje generalnog direktora RTS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati