Društvo i ekonomija

18. 05. 2020. 12:39 2

"Više od 400 dece za 10 godina zbog nasilja ostalo bez majki"

U prethodnih deset godina 319 žena u Srbiji izgubilo je život u porodičnom ili partnerskom nasilju, a više od 400 dece ostalo je bez majki, izjavila je danas, povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"Danas je 18. maj i četvrtu godinu zaredom mi se sećamo žena koje su izgubile život u porodičnom ili partnerskom nasilju, ali ne samo to, mi danas kažemo: Stop nasilju nad ženama", rekla je Mihajlović, saopštilo je njeno Ministarstvo.
Ponovila je da je jedan od prioriteta rada Vlade Srbije borba protiv nasilja nad ženama, ali i da nema tog zakona i te institucije i te vlade na svetu koja se može izboriti sa ovim problemom ukoliko se svi ne uključe u borbu protiv nasilja nad ženama.

"I zato je moja poruka danas prvo muškarcima: Niste jaki i veliki ukoliko bijete žene, ali ste veliki, jaki i snažni ako prijavite nasilje i borite se protiv toga, bez obzira na to da li je nasilnik vaš brat, otac, drug ili prijatelj. Tu smo svi zajedno da se izborimo sa nasiljem nad ženama. Zato vas pozivam da prijavite nasilje", kazala je Mihajlović.
Mihajlović je kazala da nasilje nad ženama ne sme da se posmatra kao privatna stvar, kao nešto što se dešava negde tamo daleko od vas u komšiluku.

"Danas svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je ono psihičko, ekonomsko ili fizičko. Zato vas ja danas pozivam da se zajedno svaki dan borimo protiv nasilja, da govorimo o tome i da prijavljujemo nasilje", rekla je Mihajlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati