Društvo i ekonomija

[ Izvor: CRTA ]

16. 05. 2020. 18:16 0

U vanrednom stanju vlast apsolutno dominantna na TV

Nalazi monitoringa medija koji je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pokazali su da su pripadnici vladajuće većine dominirali u sadržaju programa televizija s nacionalnom pokrivenošću. Zauzeli su 91 odsto vremena posvećenog političkim akterima u proširenom udarnom vremenu (prime time) na Radio-televiziji Srbije (RTS), TV Prva, Pink, Happy i B92.

U saopštenju se navodi da su to podaci u periodu od uvođenja vanrednog stanja, 15. marta, do njegovog ukidanja 6. maja. 

- Od devet odsto medijskog vremena koje je ustupljeno opoziciji, pet odsto je pripalo partijama koje bojkotuju izbore, a četiri odsto onim koje će učestvovati na izborima. Izveštavanje o vlasti bilo je pretežno u pozitvnom ili neutralnom tonu, dok se o opoziciji u bojkotu uglavnom izveštavalo negativno, a o opoziciji koja je najavila učešće na izborima - neutralno - dodaje CRTA.

Tokom vanrednog stanja, Crta je zabeležila devet specijalnih obraćanja predstavnika vlasti koje su prenosile sve televizije s nacionalnom pokrivenošću, što je značajno doprinelo zabeleženom velikom prisustvu vlasti u televizijskim programima.

U tim obraćanjima predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je sedam, a premijerka Srbije Ana Brnabić tri puta. 

U navedenom periodu, Crta je sprovodila i monitoring društvenih mreža (Fejsbuk, Tviter i Instagram), koji je obuhvatio 378 zvaničnih profila medija, političkih stranaka, političara, udruženja gradjana, javnih ličnosti.

- Na profilima medija na društvenim mrežama opozicija je zbirno više spominjana nego vladajuća većina. Ipak, gledajući pojedinačno, Srpska napredna stranka, odnosno njeni pripadnici najčešće su spominjani. Na medijskim profilima devet od deset najčešće spominjanih aktera jesu predstavnici vladajuće većine, dok se o Aleksandru Vučiću govorillo u više od 40 odsto od ukupnog broja postova - piše CRTA.

Na profilima opozicionih aktera na društvenim mrežama bilo je četiri puta više aktivnosti nego na stranama pripadnika vladajuće većine.

- Na ukupno 96 profila opozicionih lidera nedeljno je objavljivano u proseku 900 postova, na istom broju profila političara vladajućih partija prosečno je objavljivano 200 postova.

Korona virus, zdravlje i ekonomija bile su dominatne teme u objavama i vladajućih i opozicionih stranka i aktera, navodi CRTA, a osim toga, opozicija se bavila i izborima i pitanjima građanskih prava u okolnostima vanrednog stanja.

Ta organizacija je najavila da će uuskoro objaviti kompletnu analizu ponašanja političkih aktera na društvenim mrežama i objava medijskih profila u periodu od uvodjenja do okončanja vanrednog stanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati