Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

13. 05. 2020. 17:58 3

"Samo uz negativan test u Srbiju ili 14 dana samoizolacije"

Zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević negirala je danas navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje o mogućnosti naknadnog testiranja i prekida kućne izolacije za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva i ponovila da srpski državljani u zemlju mogu da uđu samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, a u suprotnom - moraju 14 dana da budu u kućnoj izolaciji.

To je jedina, validna odluka Kriznog štaba, rekla je Kisić Tepavčević.

O drugim pitanjima, poput mogućnosti besplatnog testiranja, kojim bi, ukoliko je test negativan, mogla da se prekine dvonedeljna kućna izolacija nije uopšte bilo reči, istakla je Kisić.

Ona je objasnila da po usvojenom protokolu strani državljani koji žele da uđu u Srbiju moraju da imaju negativan PCR test na prisustvo virusa korona, ne stariji od 72 sata.

Preporučuje se, podseća, da i građani Srbije koji dolaze iz inostranstva, imaju taj test, ne stariji od 72 sata, a ukoliko ga nemaju, svakako mogu da uđu u svoju zemlju, ali u tom slučaju dobijaju rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

Za sve naše državljane, ukoliko putuju u zemlju koja zahteva ovakvo testiranje, biće omogućeno komercijalno testiranje, na lični zahtev, i u zavisnosti od zemlje u koju putuju, dodala je ona.

"To je jedino što je doneto i što je odluka Kriznog štaba", podvukla je Kisić.

Ona je istakla da o mogućnosti besplatnog testiranja, kojim bi, ukoliko je test negativan, mogla da se prekine dvonedeljna kućna izolacija nije uopšte bilo reči na sednicama Kriznog štaba.

To se, kaže, možda može razmatrati, da bi se smanjio period kućne izolacije, ali o trošku zainteresovanih.

- Ukoliko u tom momentu imamo dovoljan kapacitet, moglo bi da se razmotri, da to bude opet test na lični zahtev, o sopstvenom trošku. Ali, u ovom momentu takva odluka nije doneta. Jedino test , ne stariji od 72 sata ili kuća izolacija. Ništa drugo nije ni rečeno, niti je razgovarano, niti je validno u ovom momentu - rekla je Kisić.

Ona je podsetila da građani koji uđu u Srbiju dobijaju, što je bio slučaj i do sada, rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor od dve nedelje, u kojem, se navodi kontakt osoba teritorijalnog zavoda ili instituta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati