Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 04. 2020. 19:47 3

Sindikat ministru: Kako će izgledati vrtići posle korone?

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije izdao je saopštenje u kom se zahtevaju odgovori ministra prosvete Mladena Šarčevića i pomoćnika ministra nadležnog za predškolsko i osnovno obrazovanje Milana Pašića, vezanih za bezbednost i zdravlje dece i osoblja nakon otvaranja predškolskih ustanova posle ukidanja mera prouzrokovanih virusom Covid-19.

Pismo Sindikata ministru i njegovom pomoćniku iz sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje prenosimo u celosti: 

"Nakon informacije da epidemiolozi planiraju u narednom periodu otvaranje vrtića (predškolskih ustanova) u Srbiji na adresu sindikata stiglo je mnogo poruka zaposlenih.

Ono što članove Samostalnog sindaikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije brine je:

- Vrtići se otvaraju za svu decu ili samo za roditelje koji se vraćaju na posao?

- Čiji zadatak će biti da napravi listu prioriteta?

- Ko će imati radnu obavezu, svi zaposleni ili će rizične kategorije nastaviti rad od kuće (potrebno je da naglasimo da veći broj zaposlenih, tehničko i medicinsko osoblje, angažovano za rad u kovid bolnicama i da će nakon toga biti potreban boravak u karantinu od 28 dana)?

- Kvadratura koja će biti predviđena po detetu (s obzirom na to da je prostorna distanca presudna za širenje zaraze) odnosno broj prisutne dece za rad u malim grupama 2-3 deteta unutra, a maksimalno pet na otvorenom u okviru iste grupe (doneti jasne normative u skladu sa epidemiološkom situacijom u kojoj se nalazimo)?

- Kako će deca reagovati na obaveznost nošenja maski? Da li će ih deca nositi? Kako u uzrastu od šest meseci do tri godine održati socijalnu distancu u toku procesa rada? (konsultovati psihološko-pedagošku službu)

- Kako redukovati igrovna sredstva i materijale (sa ciljem mogućnosti što češće dezinfekcije istih), koliko puta dezinfikovati prostore i amterijale, kada sa decom prati ruke (nakon svake aktivnosti, nakon izvesnog vremenskog intervala...)?

- Koji objekti će biti otvoreni (svi ili oni sa najvećim kapacitetima)?

- Da li će biti obezbeđena sredstva za zaštitu i higijenu u povećanom obimu s obzirrom na to da su neke predškolske ustanove imale problema sa istim pre odluke o zatvaranju?

Posebno želimo da naglasimo da zabrinutost povećava dosadašnji odnos, tj. nepoštovanje Zakona u pogledu normativa broja dece i potrebnog prostora (građevinskog kapaciteta), nedostatak higijenskih sredstava, nepoštovanje mera od strane roditelja i nadležnih zdravstvenih ustanova (zaposleni su mnogo puta do sada naglašavali potrebu provere potvrda da je dete zdravo i može da boravi u kolektivu, da se preispita odluka o ukidanju preventivnih briseva).

Kao primer zaposleni navode iskustvo iz januara ove godine kada je došlo do oboljevanja dece i zaposlenih izazvano tada aktuelnim virusom, što pokazuje statistika dolaznosti dece. U školama je produžen raspust, a predškolske ustanove (izuzetak Vojvodina) nastavile sa radom.

Od ovog resornog ministarstva očekujemo jasno definisane obavezujuće mere i procedure za rad najkasnije sedam dana pre početka rada da bi se ustanove pripremile i informisali roditelji.

Naš sindikat kao i uvek spreman je za svaki oblik saradnje i podrške u okviru aktivnosti ministarstva koje za produkt imaju poboljšanje uslova rada sa decom svih zaposlenih", zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati