Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 04. 2020. 16:03 1

"Hitno prestati sa hapšenjem radnika"

Nakon pretnji da će ostati bez posla ako se zaraze kao i prisiljavanja da rade bez adekvatnih mera zaštite, represija prema radnicima se nastavlja. Juče je uhapšen radnik kompanije Jura u Rači zato što je sa svojim kolegama tražio da poslodavac poštuje mere zastite koje je donela država, rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

 

- Umesto da kao potpredsenik Vlade podrži radnike u njihovoj borbi za sigurne uslove za rad Nebojša Stefanović je uhapsio Slavišu Pajovića i onemogućio ga da kaže medijima ono što je govorio svojim kolegama koji su obustavili rad tražeći od poslodavca da preduzme mere u cilju smanjenja rizika od zaraze. Time je vlada i konačno dokazala da je na strani poslodavaca kao i da joj je profit stranih investitora važniji od zdravlja ljudi - rekao je Stefanović. 

 

Kako je dodao, pošto ministar Đorđević na njihove zahteve i pitanja odgovara frazama i ličnim napadima, oni zatevaju od Ane Brnabić:

1. da Slavišu Pajovića odmah puste iz pritvora

2. da se proveri da li se u fabrici Jura ali i u drugim fabrikama u Srbiji poštuju sve mere za
zaštitu zdravlja radnika

3. da se osnuje posebno telo sastavljeno od predstavnika Vlade i sindikata kome ce moći da se obrate svi radnici kojima poslodavci nesavesnim postupanjem i kršenjem mera za borbu protiv širenja epidemije ugrožavaju zdravlje

4. da se iza posebna i obavezujuća instrukcija svim poslodavcima za funkcionisanje u uslovima pandemije

- Borba za zdravlje radnika mora da bude prioritet rada Vlade. Svi koji radnike izlažu riziku od zaraze kao i svi oni koji svojim nečinjenjem učestvuju u tome će morati da odgovaraju kada se pandemija i vanredno stanje završe - rekao je Stefanović. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati