Društvo i ekonomija

[ Izvor: bg.ac.rs ]

09. 04. 2020. 13:52 1

BU: Podržavamo i podstičemo slobodu mišljenja i izražavanja

Senat Univerziteta u Beogradu izdao je saopštenje u vezi sa "pokušajem uskraćivanja prava doc. dr Vukašina Milićevića, nastavnika na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu da se obraća javnosti". Saopštenje je usvojeno na sednici u sredu.

- Univerzitet u Beogradu izražava spremnost da, u skladu sa čl. 4 st. 2 Kodeksa profesionalne etike, usvojenog 22. juna 2016. godine, i u budućnosti nastavlja da podržava i podstiče slobodu mišljenja i izražavanja članova univerzitetske zajednice. Podsećamo da je, u skladu sa odredbom čl. 7 st. 1 Kodeksa, Univerzitet u obavezi da svakom članu univerzitetske zajednice osigura uživanje svih prava koja se ostvaruju u njegovom okviru, kao i poštovanje prava zajemčenih Ustavom i zakonima. U tom smislu, posebno je važno podsetiti na odredbu čl. 35 st. 1 Kodeksa, prema čijim rečima članovi univerzitetske akademske zajednice imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije, kao i na slobodno izražavanje stavova u štampanim i elektronski dostupnim materijalima - navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje, da bi ovo pravo bilo uživano u punoj meri, "potrebno je da svi imamo razumevanja prema činjenici da se radi o jednom od osnovnih uslova za uživanje prava na autonomiju Univerziteta, koja je garantovana najvišim domaćim i međunarodnim pravnim aktima".

- Uživanje ovog prava, naravno, podrazumeva iznošenje obrazloženih i utemeljenih stavova, na osnovu kojih je moguće izgraditi ambijent za naučnu raspravu koja je dostojna naše zajedničke ustanove, koja u svom sastavu ima 31 fakultet i 11 instituta, a na kojoj znanja i veštine stiče gotovo sto hiljada studenata koji treba da daju pun doprinos razvoju našeg društva.


Univerzitet je, pozivajući se na član 5 Kodeksa, pozvao sve svoje članice, nastavnike i studente, da neguju odnose saradnje koji su zasnovani na međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumevanju, vodeći računa o akademskim interesima Univerziteta kao celine.

- Uvereni smo da će Univerzitet nastaviti da funkcioniše u atmosferi u kojoj se podstiče sloboda izražavanja mišljenja, i to na način koji već više od dva veka oblikuje osnovne pravce njegovog delovanja, u okvirima akademske zajednice koju čine njegovi studenti, nastavnici i istraživači, kao i u širem društvenom kontekstu. Univerzitet u Beogradu će nastaviti da obaveštava javnost o svim relevantnim vestima u vezi sa njegovim funkcionisanjem, u toku trajanja vanrednog stanja, kao i nakon njegovog, nadamo se što skorijeg, ukidanja - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati