Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 04. 2020. 13:19 3

"Vlada nastavlja da ćuti na maltretiranje radnika"

Vlada Republike Srbije nastavlja da ćuti na maltretiranje radnika od strane poslodavaca. Poslednji primer jeste odluka kompanije "ZiJin Copper" da će svaki radnik koji oboli od korone "zato što nije poštovao mere zaštite" da dobije otkaz - poručio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

Istakao je Stefanović da je ovo najočigledniji način kršenja ljudskih prava.

- Pošto ne postoji način da rukovodstvo fabrike utvrdi kako je tačno neko zaražen znači da svako ko se inficira može da ostane bez posla. Ovom odlukom krše se sva radnička i ljudska prava, a kompanija "ZiJin Copper" na sebe preuzima nadležnosti države. Uz to postoji realna opasnost da radnici iz straha od gubitka posla kojim prehranjuju porodice, neće prijaviti simptome što može dovesti do širenja zaraze - istakao je Stefanović.

Zatim se obratio Zoranu Đorđeviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Zahtevamo od ministra Đorđevića: 1. da hitno reaguje i traži ukidanje ove sramne odluke. 2. Da izda jasna i obavezujuća uputstva svim poslodavcima kako u uslovima vanrednog stanja da radnicima obezbede uslove za rad i adekvatnu zaštitu umesto što im prete i teraju ih da rade u okolnostima koje mogu da prouzrokuju širenje zaraze.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde je imao poruku i za ugrožene radnike.

- Radnicima koji se sada već svakodnevno suočavaju sa bahatim poslodavcima preporučujemo da kontaktiraju naš advokatski tim koji će im besplatnim pravnim savetima pomoći da se zaštite. A svima koji u vanrednom stanju krše prava radnika i tako dokazuju da im je profit važniji od zdravlja ljudi kao i onim državnim činovnicima koji ne reaguju na takve skandalozne poteze obećavamo da će odgovarati - zaključio je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati