Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 04. 2020. 12:34 1

"Zašto su pijace na otvorenom zatvorene, a marketi otvoreni"

Potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Milovan Jakovljević obratio se ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, koga je pitao zašto su pijace na otvorenom širom Srbije zatvorene, dok su u isto vreme supermarketi u druge prodavnice u zatvorenom otvorene.

- Zatvaranjem pijaca širom Srbije na otvorenom prostoru, Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo onemogućilo je prodaju sezonskog voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda, a na drugoj strani omogućili su nesmetan rad hipermarketa i drugih prodavnica u zatvorenom. Potpuno odsustvo osećaja za srpskog seljaka i apsolutno bahaćenje, vlast je pokazala i time što u svom predlogu ekonomskih mera namenjenih privredi i građanima, poljoprivredni proizvođači su izopšteni - rekao je Jakovljević.

Potpredsednik Dveri je istakao da je kod vlasti prisutna potpuna nebriga za poljoprivrednike.

- Elektronsko prijavljivanje radi dobijanja dozvole kretanja poljoprivrednika mimo "policijskog časa" je potpuno nefunkcionalno. Da bi se stekao privid brige za srpske seljake, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, inspirisan uticajem digitalne premijerke, došao je do "spasonosnog" rešenja uvođenjem "elektronske" pijace! Plan mu je da uveže proizvođače, prevoznike i potrošače. Ovaj način prodaje postoji godinama unazad u štampanim medijima i na društvenim mrežama, funkcioniše odlično na relaciji proizvođač - trgovac, dok direktna trgovina između proizvođača i potrošača funkcioniše vrlo slabo, jer ovakav oblik trgovine prolazi kroz niz problema - istakao je Jakovljević.

Imao je i nekoliko pitanja za ministra poljoprivrede.

- Ovim putem želim da pitam "genija" Nedimovića:

- Ukoliko dođe do širenja virusa preko isporučenih poljoprivrednih proizvoda, ko će biti odgovoran?! Proizvođač, prevoznik ili potrošač?

- Kako će se sprovoditi Zakon o zaštiti potrošača u ovako nedorečenim uslovima trgovine?

- Ko će i kako vršiti kontrolu kvantiteta i kvaliteta isporučene robe?

- Kako planirate da sprovedete higijensko-sanitarnu kontrolu i zaštitu?

- Kako planirate da sprovedete veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu i zaštitu?

- Socijalno ugroženi i finansijski slabostojeći građani trebovaće male količine poljoprivrednih proizvoda i samim tim neće biti zanimljivi poljoprivrednim proizvođačima i prevoznicima, kako rešiti njihov problem? Ovo je samo nekoliko pitanja na osnovu kojih možemo zaključiti da ovakav vid "pomoći" poljoprivrednim proizvođačima je nejasan i nedovoljan - istakao je Jakovljević.

Na kraju je imao predlog za Nedimovića i njegovo ministarstvo.

- Predlažemo da se pijace otvore uz pojačan nadzor i redukovan rad uz puno poštovanje propisanih mera. Ministru Nedimoviću, ukoliko želi da ide u korak sa tehnikom i elektronikom, predlažem da Vlada kupi nekoliko dronova kojima bi se vršilo tretiranje urbanih delova gradova dezinfikacionim sredstvima u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. I na kraju, srpska poljoprivreda zahteva ozbiljno vođenje i sprovođenje agrarne politike - istakao je Jakovljević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati