Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 04. 2020. 13:06 2

SzS: Zašto se zadužujemo ako imamo novca?

Savez za Srbiju ukazuje da je noćašnja Uredba o dodatnom zaduživanju Srbije opasan presedan jer postoji opasnost da se, bez valjane procedure, u vreme vanrednog stanja zemlja nekontrolisano zaduži. Ovom Uredbom pokrenut je postupak za zaduživanje Srbije kroz uzimanje novih kredita i druge oblike zaduživanja, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

- Opasno je da se donosi odluka o zaduživanju iz koje se ne vidi za koji iznos se zadužujemo i koja je namena sredstava, pogotovo kada to rade ljudi koji su se za osam godina zadužili za 10 milijardi dolara. Postavlja se pitanje da li je ovo zaduživanje u skladu sa propisima koji se odnose na javni dug - naglašavaju iz SzS.

Savez za Srbiju je zatim i postavio vlasti jasna pitanja.

- Ono što je posebno nejasno je zašto se Srbija zadužuje ako je predsednik Srbije na televiziji sa nacionalnom frekvencijom izjavio da "imamo novca" i da je "našao novac". Da li ga je našao tako što je unapred ugovorio zaduživanje, pre nego što je ova uredba i doneta? Drugo pitanje je da li će i najavljenih 100 evra po punoletnom stanovniku Srbije biti isplaćeno iz kredita. Ako je to tako onda se svako pojedinačno mogao da zaduži kod banke za 100 evra, jer ćemo svi mi te kredite morati da vratimo.

Na kraju, u Savezu za Srbiju se pitaju zašto informaciju o dodatnom zaduživanju Aleksandar Vučić nije sinoć saopštio gostujući na Radio-televiziji Srbije.- Zanimljivo je da o ovome zaduživanju Aleksandar Vučić nije sinoć govorio na javnom servisu, a pričao je u najvećoj meri o svom duhovnom stanju. Zar nije bilo logično da tu informaciju saopsti građanima Srbije? A njegov potpis, zajedno sa potpisom Ane Brnabić stoji na toj Uredbi o dodatnom zaduživanju - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati