Društvo i ekonomija

Lj. S.

06. 04. 2020. 10:33 13

SLUČAJ BAKE OLIVERE Zatvor ili da plati 50.000 dinara

Baka Olivera, koja je uhvaćena kako šeta za vreme policijskog časa, dobila je novčanu kaznu od 50.000 dinara. Zbog ove rigorozne kazne, postavlja se pitanje hoće li morati da provede 50 dana u zatvoru ukoliko nema novca da plati kaznu?

Da je starijim sugrađanima najteže od proglašenja vanrednog stanja, govori činjenica da im je potpuno zabranjen izlazak iz kuće, da udahnu svež vazduh i da se malo prošetaju. Jedino vreme kada mogu da izađu napolje je vikendom, kada im je dozvoljeno da od četiri ujutro do sedam odu do prodavnice.

- Srbija je jedina zemlja koja je zatvorila starije sugrađane u svoje kuće. Priča je ekstremna i nehumana, jer su oni onda upućeni da im drugi donose hranu ili lekove. U velikom su kako zdravstvenom i egzistencijalnom, tako i psihološkom problemu, padaju u depresiju i anksioznost, a bilo je i primera samoubistava - dva u Novoj Varoši. Problem je sa penzionerima koji nemaju nikog od rodbine, koji nemaju hrane i koji nekada moraju da odu do prodavnice. Ne vidim nikakav razlog zbog čega njima ne bi bilo omogućeno da za vreme policijskog časa imaju sat ili dva za neko normalno vreme kada prodavnice rade - pita se advokat Vladimir Todorić.On navodi da se prihvatljivije rešenje može naći, samo ukoliko se to želi.

- Vreme koje im je predsednik Vučić dodelio, od četiri do sedam ujutru vikendom, vreme je kada ne rade apoteke i kada oni ne mogu da nabave lekove. Nije humano terati starije ljude da ustaju u to doba. Vučić je čak izjavio da želi da obeshrabi ljudi da izlaze u to vreme. Time ih on stavlja u još teži položaj po sopstvenom priznanju - kaže advokat.Što se tiče baka Olivere, Todorić kaže da 1.000 dinara košta jedan da proveden u zatvoru.

- Mislim da naši stariji sugrađani to nisu zaslužili jer su to drakonske mere koje za cilj imaju obeshrabrenje drugih, ali su nepravedne ka pojedincima - zaljučuje advokat.

Podsetimo, baka se našla na udaru društvenih mreža i brojnih komentara kada su je zatekli na ulici i pitali kuda je pošla, na šta je ona odgovorila da je išla na čas engleskog jezika...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati