Društvo i ekonomija

05. 04. 2020. 14:22 2

"Zabraniti u Juri proizvodnju opasnosti"

"Tajnost ugovora u južnokorejskoj fabrici Jura, subvencionisanoj novcem građana Srbije, učinila je da svi primeri drastičnog kršenja prava radnika, gde je jedan juče bio i pozitivan na koronavirus, dospeju do javnosti i ostanu nerešeni, na nivou afere. Svedočenja radnika obespravljenih i primoranih na nedostojni rad nikada nisu do kraja istražena i sankcionisana", piše u pismu koji je na našu redakciju poslao poverenik USS ''Sloga'' i član Glavnog odbora Demokratske stranke Ivan Krstić iz Leskovca.

Pismo prenosimo u celosti:

"Država oličena u vlastodršcima svoju investiciju štitila je nepreduzimanjem radnji koje bi štitile interes radnika. Najnoviji primer odluka poslovodstva da uprkos smtonosnoj opasnosti od virusa korona, vanrednom stanju i razumne brige za živote i zdravlje ljudi kompanija Jura nastavi poslovanje je direktan atak na živote.

Da postoji preventiva koja garantuje potpunu zaštitu, da postoji lek u slučaju zaraze, da postoje slobodni bolnički kapaciteti za nečiji monstruozni eksperiment, da postoji ijedan razlog izuzev profita možda bi se moglo raspravljati i procenjivati. Ovako, direktno se žrtvuju zaposleni, njihova prava krše, a pravo na život je neprikosnoveno.

Pozivam Ministarstvo rada, ministarstvo zdravlja i lokalnu samoupravu da neodložnom intervencijom spreči samovoljno  stavljanje poslovodstva Jure iznad zakona i iznad života radnika, spreči najavljeno pokretanje proizvodnje i sankcionise sve koji dovode u pitanje uspešnost borbe protiv pandemije zbog sitnosopstvenickog interesa i zarade.

Ukoliko pak dođe do pokretanja proizvodnje INSISTIRAMO na poštovanju, ispunjenju uslova i odluka države, o sredstvima za zaštitu,obezbeđivanju udaljenosti odnosno broja osoba u prostoru", kaže se u pismu koje je potpisao poverenik USS ''Sloga'' i član Glavnog odbora Demokratske stranke Ivan Krstić iz Leskovca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati