Društvo i ekonomija

[ Izvor: cins.rs ]

04. 04. 2020. 08:17 1

SMS o smrtonosnom scenariju uplašio i decu

Uznemirujuća SMS poruka Kriznog štaba u kom se govori o dramatičnoj situaciji i „italijanskom i španskom scenariju“ stigla je i maloletnicima, potvrdilo je za CINS više roditelja.

Ovakve poruke mogu izazvati anksioznost i panične napade kod dece, smatra psiholog sa kojom je CINS razgovarao.

Dan "najgori za Srbiju“ od kada je registrovan virus korona, kako je opisao direktor Klinike za infektivne bolesti Goran Stevanović, završio se u istom tonu - korisnicima MTS mreže u kasnim satima stigao je uznemirujući SMS:

- Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

SMS su dobili i maloletnici - đaci osnovnih i srednjih škola koji imaju mobilne telefone i u njima MTS karticu.

Roditelji više maloletnika ovo su potvrdili za CINS, ali su, zbog svoje bezbednosti, odlučili da ostanu anonimni. Reakcije dece su bile različite - neki su smatrali da je poruka „glupa“ i „bespotrebna“, drugi su se uplašili kada su videli da se spominje „italijanski i španski scenario“, a neka nisu ni reagovala.

Jedan od naših čitalaca (identitet poznat redakciji) kaže da je poruka za decu bila zastrašujuća zato što su njegova deca dovoljno velika da razumeju šta je smrt.

- Srećom moja deca imaju 063 pa nisu dobila to, ali su videla poruku na majčinom telefonu. Deca su preplašena. I sa TV se obraćaju ljudi koji otvoreno prete.

Cilj poruke nije bio da se širi panika, već da se spreči širenje infekcije, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Mirjana Marković, psiholog u Centru za dečiju psihologiju, i sama je dobila poruku, koja joj je delovala prilično uznemirujuće.

- Kod dece ona može da bude okidač za neka uznemirujuća stanja. Deca mogu da osete anksioznost i da imaju panične napade. To je nešto što se dešava vrlo često, i dešava se u ovoj situaciji.

Iako više puta pitani, lekari na konferenciji Kriznog štaba nisu objasnili na osnovu kojih podataka se građani upozoravaju na ova dva scenarija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati