Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 04. 2020. 20:43 3

"Ova vlast ne razume značaj služenja liturgije"

Mera Vlade Republike Srbije da uvede zabranu kretanja vikendom u periodu od 13 časova u subotu do 5 sati u ponedeljak, pogađa ne samo vernike Srpske pravoslavne crkve, već i samo sveštenstvo, jer u tom slučaju ne može da se vrši Liturgija, a narednog vikenda pravoslavni vernici slave Uskrs. Ovim povodom oglasio se i starešina Hrama Svetog Nikole u Amsterdamu, sveštenik Nenad Ilić.

- Možda ne razumeju svi značaj služenja Svete liturgije i Svetog Pričešća. Ali, zar je moguće da u jednom narodu koji je na veri postao smislen i kad je bio u veri ostvario i velike podvige - nema više ni kritične mase onih koji veruju da zajednička molitva u Božijim hramovima za život sveta, sa posebno dodatim molitvama protiv ove epidemije ima makar nekog značaja? Da neshvatljivi Bog još uvek ima neke veze sa našim životima, ne samo naše znanje - napisao je sveštenik Ilić.

On je potom upitao, da li to znači da se vera koristi po potrebi.

- Ili je sve to od Svetog Prohora, Svetog Jovana Vladimira, Svetih Save i Simeona, preko dugačkog niza svetih mučenika za veru, predvođenih Svetim knezom Lazarom i njegovim kosovskim vitezovima, u novijem vremenu preko Svetog Nikolaja Srpskog i Svetog Ave Justina sve do nas - samo folklorni privezak? Pa može u vitrinu kad zatreba? Pa ako ponovo zatreba da se onda izvadi iz vitrine?

Budući da ni sam nije video rešenje, njemu je isto ponuđeno porukom, u kojoj se ističe da je zabrana vršenja Liturgije najgrublje kršenje ljudskih prava, koja se ne mogu suspendovati ni u vanrednom stanju.

- Obraćam Vam se u vezi sa zabranom kretanja koja počinje u subotu u 13h, a završava se u ponedeljak u 5h, a koja zabrana se odnosi i na sveštenike i pojce. Svi znamo da to znači da nema Liturgije, na žalost. Po profesiji sam pravnik, advokat i sa aspekta prava, ovo predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava koja se ne mogu suspendovati ni u vanrednom stanju. Sredstvo za zaštitu Ustavom zagarantovanih ljudskih prava je Ustavna žalba koja se podnosi Ustavnom sudu. Nisam stručnjak za ustavno pravo i ne znam koja pravna sredstva moze da iskoristi Crkva kao institucija ali znam da u ime svojih vernika ne može da podnese ustavnu žalbu jer je ljudsko pravo lično pravo i samo lice koje smatra da mu je ono povređeno ima pravo da je podnese. Ja bih u svoje lično ime podnela Ustavnu žalbu zbog kršenja prava na slobodu veroispovesti ali nisam sigurna da li bi za taj korak morala imati blagoslov sveštenika - navodi se u poruci koju je dobio sveštenik Ilić.

Dalje se navodi da i u ovakvim vremenima moramo ostati pribrani i odani svojoj crkvi, te da ne bi trebalo povlačiti poteze koji bi joj štetili.

- U situaciju u kojoj bi na hiljade vernika sledeće nedelje podnelo Ustavnu žalbu zbog kršenja prava na slobodu veroispovesti, a koja je preduslov za obraćanje sudu u Strazburu, sigurna sam da bi bio dovoljan pritisak na vlast da ovu meru redukuju i stvore uslove da dočekamo i proslavimo Vaskrs kako dolikuje. Spremna sam obrazac Ustavne žalbe dostaviti svima koji se odluče za ovaj korak ali nisam sigurna da li ću našteti našoj Crkvi - zaključuje se u poruci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati