Društvo i ekonomija

Lj. S.

04. 04. 2020. 12:17 4

SUMANUTO Komunalne mere im preče od zdravlja ljudi

Nova mera - zabrana okupljanja, najviše dve osobe mogu da budu na jednom mestu, loše je osmišljena I za svakog stanovnika Srbije veoma konfuzna. Pitamo, kako nje mogu da se pridržavaju ljudi koji čekaju u redovima ispred prodavnica, vozači koji razvoze radnike ili zaposleni u proizvodnji? Jednom rečju – nikako!

A povrh svega nije rečeno ni ko će kontrolisati da li ima više od dve osobe na jednom mestu, da li će delovati po prijavi ili viđenju i konačno na koji način bi se sankcionisao učinjeni prekršaj?Naime, ovu meru je uveo predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, ali njena uredba se još nije našla u Službenom glasniku.

- Izgleda da odluke stupaju na snagu u momentu kada ih Vučić saopšti. Nisam još uvek video tu uredbu na osnovu koje je uvedena ova mera, ali sam shvatio na osnovu onog što je on govorio, a to je uvek konfuzno i nejasno, da kad se radi o zabrani kretanja, onda ne mogu više od dvoje da idu zajedno. Prevoz bi trebalo da podrazumeva isto, da možete da se vozite sa još jednom osobom u automobilu ili na motoru - rekao je za Direktno.rs advokat, Vladimir Gajić, koji je istakao da od kako se uvelo vanredno stanje - veći je broj donešenih komunalnih mera, no zdravstvenih.Gajić je dodao i kako je vlast odjednom postala humanija, pošto su primili kritike vezane za kršenje propisa u vezi sa dobrobitom životinja.O ovim merama oglasio se i potpredsednik Narodne stranke, Nikola Jovanović, koji je rekao da mera socijalne distance od dva metra mora da se poštuje kada je u pitanju organizacija posla i odlazak u radnju, kao i čekanje u redovima ispred istih.

- Trebalo bi donositi mere kojima se smanjuju socijalni kontakti, ali od njih moraju biti izuzeti članovi jednog domaćinstva u smislu da oni mogu da prošetaju zajedno, bez obzira da ll ih je više od dvoje. U drugim uslovima, mere socijalne distance se moraju poštovati. Isto važi i za manje radnje u kojima bi trebalo samo jedan potrošač da uđe, a ostali da čekaju u redu sa određenim rastojanjem - kazao je Jovanović, napomenuvši da to predstavlja problem, pogotovo jer je skraćeno radno vreme prodavnica, te su redovi sve duži.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati