Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

03. 04. 2020. 10:38 2

Savet Evrope: Novinari u Srbiji su ugroženi

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da sloboda medija ne sme da bude ugrožena merama koje države preduzimaju radi suzbijanja dezinformacija u vezi s pandemijom novog koronavirusa.

Mijatović je u pisanoj izjavi navela da se vlade tokom pandemije nesumnjivo suočavaju s izazovima bez presedana, ali da to ne može da bude izgovor za obračun s medijima i, usled toga, za ograničavanje pristupa građana informacijama.

- Novinari i medijski akteri obavljaju neophodan posao koji služi javnom dobru. Njihov rad mora biti zaštićen, a ne potkopavan - rekla je Mijatović.

Ona je kazala da globalni zdravstveni problemi zahtevaju efikasne mere zaštite zdravlja i života ljudi, što uključuje borbu protiv dezinformacija koje mogu izazvati paniku i društvene nemire.

- Nažalost, neke vlade koriste ovaj imperativ kao izgovor za uvođenje nesrazmernih ograničenja slobode medija; ovo je kontraproduktivan pristup koji mora prestati. Naročito u doba krize moramo da zaštitimo naše dragocene slobode i prava - navela je Mijatović.

Ona je dodala da su parlamenti, vlade i lokalne vlasti prethodnih nedelja usvojili zakone, ukaze ili odluke "koje donose očigledan rizik ometanja rada novinara i medijskih aktera i ograničavanja prava javnosti da dobija informacije".

Komesarka SE je ukazala da je i pristup informacijama "kolateralna žrtva mera" koje vlade preduzimaju u suočavanju s pandemijom i da su "filtriranje informacija i odlaganja odgovora na zahteve za slobodom informacija" primećeni u nekoliko država članica, uprkos činjenici da su pravovremene informacije od suštinskog značaja za shvatanje opasnosti i zaštitu pojedinaca.

- U Češkoj, Srbiji i Italiji prijavljeni su slučajevi novinara koji su bili sprečeni da prisustvuju konferencijama za medije, da dobiju informacije od zdravstvenih vlasti ili da dokumentuju aktivnosti zvaničnika zaduženih za sprovođenje zakona - napisala je Mijatović.

Mijatović je rekla i da je "od izuzetne važnosti da novinari mogu da rade u bezbednim uslovima, bez straha da će biti maltretirani ili napadnuti", kao što je naglašeno u Preporuci Komiteta ministara o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera.

 

- Mere za suzbijanje dezinformacija nikada ne smeju da sprečavaju novinare i medijske aktere da obavljaju svoj posao niti da dovedu do neopravdanog blokiranja sadržaja na internetu. Zemlje koje su uvele ograničenja koja ne ispunjavaju ove standarde moraju hitno da ih ukinu - dodala je Mijatović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati