Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 04. 2020. 19:23 9

"Zabrana kretanja od subote u 13 do ponedeljka u 5 ujutru"

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da u narednih 72 sata očekuje ubrzanje u broju zaraženih i povećanje broja smrtnih slučajeva.

- Na respiratorima se nalazi 81 lice, što znači da su oni u teškom stanju. Ostala lica koja se nalaze u bolnicama osećaju se dobro i stabilno. Danas smo izgubili troje ljudi. Veći procenat pozitivnih nam dolazi iz četiri sredine - Beograd, Ćurpija, Čačak i Valjevo. Niš posle mnogo teških slučajeva i posebno posle cele priče o Luganu, čini nam se iako ne isključujemo mogućnost dodatne zaraze, uspeo je da se stabilizuje.

"U Ćupriju smo poslali opremu i lekare, gledamo kako da pomognemo Čačku i Valjevu", rekao je on. - Za vikend uvodimo nove mere,  zabranu kretanja u subotu od 13 sati do ponedeljka u pet ujutru. Vikendom imamo najviše problema. Ta zabrana ne važi za penzionere koji nedeljom imaju mogućnost da odu do prodavnice od četiri do sedam ujutru. Druga mera je da ne može više od dvoje ljudi da se okupe na jednom mestu, to važi od večeras. Treća mera je olakšavajuća i ona važi tek od subote veče, od 23 časova do jedan sat ujutru, u rasponu od 200 metara od mesta boravišta, biće dozvoljena šetnja kućnih ljubimaca - rekao je Vučić. 

"130 mobilnih respiratora u magacinu"- U ovom trenutku imamo ogromne količine zaliha u magacinu, stabilnih respiratora u rezervi, još 130 mobilnih, 10 miliona rukavica. Sve apoteke će od sutra biti snadbevene. Nemamo problema ni sa jednom namirnicom. Dozvolili smo izvoz kvasca u Republiku Srpsku i hipohlorida, pripremamo i drugu pošiljku za RS - kazao je predsednik. 

"Najveći problem Narodni front"- U Batutu je od 41 osobe nula pozitivno na koronavirus, u Zemunskoj bolnici je od 14 pet pozitivno, a Bežanijskoj kosi od tri pacijenta je nula pozitivno, kao i u Urgentnom centru. Najveći problem je bolnica Narodni front, gde je od 23 osobe 12 pozitivno na virus - istakao je Vučić.

"Zahvaljujući Kinezima izgradićemo dodatnu laboratoriju"

- Mislim da smo na vreme krenuli sa merama. Ponosan sam na lekare, vojsku i policiju što smo uspeli prvi udar da izdržimo. Sledeći udar očekujemo u narednih 15 dana i on će biti vrhunac ove krize. Kapacitet za testiranje smo drastično uvećali zahvaljujući Kinezima i uz pomoć naših prijatelja izgradićemo dodatnu laboratoriju. Kada se sve ovo završi, analiziraćemo antitela kako bi svaki čovek posle mogao da vidi da li ima ta antitela, da li je virus prošao kroz njega - rekao je on. 

"Ako bismo bili odgovorni za 14 dana ne bi bilo novoobolelih"- Kada bismo se od danas svi ponašali odgovorno, savesno i ne bismo dozvolili da sa nas pređe infekcija ili se mi inficiramo, posle 14-15 dana ne bismo imali nijednog novoobolelog od ove infekcije - rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević.

"Ako bismo prekinuli svaki kontakt, mi bismo za dve do tri nedelja mogli da očekujemo lagani pad u broj obolelih, a broj smrtnih slučajeva bi kasnio još neke dve nedelje", rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati