Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 04. 2020. 10:13 0

"Tražimo poseban status za decu sa autizmom i njihove roditelje tokom vanrednog stanja"

Irena Živković, član Glavnog odbora i predsednik Inicijativnog odbora Bor Stranke slobode i pravde, podsetila je da je 2. april Međunarodni dan osoba sa autizmom. Država Srbija, dodaje ona, trenutno se ne bavi problemom osobama sa ovom bolešću i taksativno je navela šta bi trebalo da se učini i poradi na inkluziji.

Obraćanje Irene Živković prenosimo u celosti:

"Drugi april je Međunarodni dan osoba sa autizmom.

U redovnom stanju:

- Srbija nije imala Centar za autizam

- Srbija nije imala Registar osoba sa autizmom, kao ni Registar osoba sa teškoćama u razvoju

- Srbija je imala 28 razvojnih savetovališta, ali u njima nije imala rane intervencije ni rane dijagnostike

- Srbija nije imala defektologe i logopede pri medicinskim centrima, vrtićima, školama u dovoljnom broju da se ne moraju davati ogromne svote novca za privatnu praksu

- Srbija nije imala Zakon Roditelj - Negovatelj kojim bi roditelji dece sa većim teškoćama u razvoju dobili republički minimalac i radni staž, usled celodnevne brige o detetu - koje, usput, nikad ne odrasta

- Srbija je, nakon deset godina, u vezi inkluzije još uvek na početku

- Srbija primarnim porodicama sa decom sa teškoćama u razvoju, koje su rastrzane i raspadaju se u preko 70 procenata, nije pružala nikakvu vrstu psihološke pomoći

U uslovima epidemije i vanrednog stanja situacija je jos gora. Zahtevamo da ova, već ugrožena grupacija, u vanrednom stanju postane vidljiva bar u minimumu svih minimuma.

Tražimo:

1. Da se izrade i objave posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom u slučaju da budu pozitivne na virus i u slučaju da njihovi roditelji ili staraoci budu pozitivni na virus. Članovi primarne porodice se u ovim slučajevima ne smeju razdvajati, osobe sa autizmom imaju poseban odnos sa članovima svoje porodice i neretko funkcionišu samo uz njihovu pomoć. Svaki drugačiji pristup može dovesti do ozbiljnog narušavanja njihovog psihofizičkog zdravlja.

2. Da se osobama sa autizmom, naročito deci i njihovim pratiocima, izdaju posebne dozvole za izlazak u vremenu u kome je na snazi zabrana kretanja. Autizam sam po sebi nosi i socijalnu distancu, pa time neće biti ugroženo ničije zdravlje usled socijalne interakcije. Autizam najčešće znači tačan raspored aktivnosti u toku dana i svako remećenje već naučenog redosleda može dovesti do agresije, do samopovređivanja, nervoze koja lako postaje panična.

Svake godine, drugog aprila, puštaju se plavi baloni koji znače "Razumemo vas. Prihvatamo vas."

Ove godine baloni nisu potrebni, potrebno je prava podršku i dokaz da smo ljudi sposobni da vodimo racuna o svoj nasoj deci, navela je Irena Živković, član Glavnog odbora i predsednik Inicijativnog odbora Bor Stranke slobode i pravde.

Molba za zaštitu osoba sa autizmom za vreme vanrednog stanja

Roditelji, članovi porodica i prijatelji osoba sa autizmom, kao i više nevladinih organizacija, obratili su se nadležnim institucijama sa molbom da se preduzmu hitne mere kako bi se izbegli dodatni rizici za osobe sa autizmom, njihovo neposredno okruženje i samo medicinsko osoblje koje se bavi njihovom zdravstvenom negom.

Nadležne institucije mole se da razmotre i kao stručna tela usvoje mere pomoći u snabdevanju zaštitnim potrošnim materijalom koji se, kako je navedeno, teško nalazi u slobodnoj prodaji, a neophodan je ovoj izuzetno osetljivoj populaciji, a zatim i mere izuzimanja od naredbe o vremenskom ograničenju kretanja zbog neophodnosti održavanja rutine u svakodnevnim aktivnostima, izbegavanja pojava tantruma, meltdauna, agresije i samopovređivanja.

Apeluje se i na zbrinjavanje osobe sa autizmom u slučaju da je neophodno da se roditelj, staratelj ili drugi član porodice smesti u karantin institucionalnog tipa, da se izdaju posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom koje u tom slučaju ostaju uskraćene za primarnu zaštitu u okviru svoje porodice.

Od nadležnih institucija se traže i mere u slučaju neophodnosti primene isnstitucionalne izolacije osoba sa autizmom u karantinima kao što su beogradski i novosadski sajam, hala "Čair" u Nišu i sl.

Ova molba, kako se ističe, predstavlja predlog skupa mera koje imaju za cilj da olakšaju život osobama sa autizmom i njihovim porodicama, kao i licima nadležnim za mere suzbijanja širenja bolesti i medicinskom osoblju u ovoj teškoj situaciji kada je, kako se dodaje, svaka saradnja i kvalitetno rešenje u svrhu suzbijanja bolesti i zaštite svih nas veoma dragoceno.

Potpisnici molbe su Udruženje Bazi-Mili Lajkovac, Centar za razvoj inkluzivnog društva Beograd, Udruženje Autizam-pravo na život Beograd, Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, GU Autizam Valjevo, Savez Udruženja Srbije za pomoć osobama autizmom, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Кragujevac, Društvo za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Кruševac, Кraljevačko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Užičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Šabačko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Niš, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Pomoravskog okruga Jagodina, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Subotica, Regionalno udruženje Južni Banat za pomoć osobama sa autizmom Bela Crkva, Udruženje za podršku osobama sa autizmom "Maslačak" Sombor, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Novi Pazar, Udruženje "Govori glasno" Vranje i Prizma Autizma Novi Sad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati