Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

01. 04. 2020. 20:52 0

Na beogradski aerodrom sletela još dva aviona pomoći iz EU

Ministarstvo Srbije za evropske integracije je saopštilo da su na beogradski aerodrom sletela još dva aviona sa medicinskom opremom i materijalom koji je Srbija obezbedila za borbu protiv epidemije virusne bolesti COVID-19.

Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 miliona evra pomoći Srbiji.

Ti letovi koje je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala korišćenjem velikog teretnog aviona.

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i njeno ministarstvo svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima, navodi se u saopštenju.

- Saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo! - izjavila je Joksimović.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici rekao je da su sada "teška vremena koja zahtevaju veliku solidarnost".

Sa Srbijom, rekao je Fabrici, "svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sa današnja dva, ukupno četiri teretna aviona stigla su do sada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19".

- Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar za proširenje EU Oliver Varheji najavio prošle nedelje.

Još jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbedila, očekuje se da sleti sutra, piše u saopštenju.

Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku njenoj modernizaciji.

Samo za zdravstvo Srbije, EU je u protekle dve decenije kroz bespovratnu pomoć i kredite odobrila 450 miliona evra kako bi taj sistem postao moderniji i otporniji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati