Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTVBN/Draško Stanivuković ]

01. 04. 2020. 19:04 6

Vučićeva obećanja i Dodikov pogled u poklon

"Кada dostojanstven čovek nema, on pozajmi da niko ne zna", piše u autorskom tekstu Draško Stanivuković na portalu RTVBN osvrćući se na pomoć koju je od Srbije dočekao lider Republike Srpske Milorad Dodik.

Kamion s prvim kontigentom pomoći iz Srbije za Republiku Srpsku stigao je sinoć u Banjaluku.

Najavljeno je da će u kamionu biti pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30 hiljada epidemioloških maski N95, dvije hiljade zaštitnih odijela, 200 naočara i 50 hiljada rukavica.

Zvuči korektno, ali tako nije delovalo kada je Milorad Dodik stao ispred kamiona. Štaviše, kamion je bio poluprazan, ali je lider RS morao da i pored toga pred kamerama pokaže zahvalnost, mada mu se po pogledu videlo da se ozbiljno razočarao.

Prema rečima Draška Stanivukovića "kada vas nedostojni vode, onda oni traže stalke za infuziju, stetoskope, rukavice, maske, osnovne lekove.... i što je najtužnije od svega fotografišu se i snimaju se pored pomoći i milosti koju dobiju kao navodnim velikim delom koji su učinili za svoj narod, kao vlastitim uspehom".

Stanivuković u osvrtu na trenutak dolaska kamiona s pomoći RS nastavlja u još jačem tempu.

"Bez dovoljnog logičkog uviđanja da upravo tako pokazuju sav jad, čemer i siromaštvo koje ostavljaju iza svake godine svoje vladavine, pa su nas doveli do toga da nakon svega tri sedmice potpuno zavisimo od tuđe pomoći i milosti... Kamion sa robom pomoći kojeg dočekuju premijer, predsednik i ministar sa sve kamerama RTRS-a i ATV-a postaće antologijska slika koja će zauvek svedočiti o finansijskom, zdravstvenom, egzistencijalnom i moralnom sunovratu našeg naroda i zemlje, kao i o sunovratu naše kolektivne svesti.

Zdravstveni sunovrat jer nemamo osnovnih medicinskih sredstava i lekova. Finansijski sunovrat jer nemamo novca to da kupimo. Egzsistencijalni sunovrat jer Vlada traži pomoć i donacije od građana koji nedeljama nisu u mogućnosti da rade i koji su decenijama izmoreni boreći se i radeći u jednom korumpiranom, kriminalno-podobnom (ne)sistemu", piše Stanivuković.

"Moralnom sunovratu naših vlastodržaca koji se bez imalo skrupula hvale i slikaju pored milostinje koju smo dobili, ne prezajući od toga da su baš oni odgovorni što mi zavisimo do tog kamiona sa pomoći pored kog se oni hvalospevno fotografišu. Sunovrat kolektivne svesti jer među nama, postoje oni koji smatraju i misle da je ovo podvig naše vlasti i delo vredno divljenja.

Zagadili su našu svest svakodnevnim uveravanjem kako je siromaštvo naše prirodno stanje i kako ni negde drugde nije bolje i da nam je u suštini i sada dobro kako nam je nekada bilo.

Posredstvom svojih medija kojim od jednog ovako skandaloznog blama i sramote uspeju kreirati super pozitivnu priču u kojoj je Dodik svojim autom, zamislite sam sebe vozeći došao da vidi tu pomoć koja je stigla iz Srbije, da se zahvali i Srbiji, a i Vladi Srpske što je uspela obezbediti ovu robu, oni stvaraju lažnu sliku našeg navodnog uspeha i blagostanja i od pojedinaca kreiraju superheroje i naše izbavitelje", zaključuje Stanivuković i poručuje na kraju:

"Uočavanje i prepoznavanje ovih režimsko-medijskih trikova vlasti je prvi preduslov promene iste".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati