Društvo i ekonomija

Direktno.rs

31. 03. 2020. 16:15 8

"Svim zaposlenima minimalac, svakom građaninu 100 evra"

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izneli su ekonomske mere kako bi se pospešila privreda u doba koronavirusa. Odlaganje plaćanja poreza, direktna pomoć u visini minimalne zarade za zaposlene, jeftiniji krediti i svakom punoletnom građaninu po 100 evra osnovne su mere koje je Vlada donela.

Najpre se obratio Mali, rekavši da je predsednik Aleksandar Vučić trebalo da govori danas, ali da se ne oseća dobro i nada se da će u narednih 48 sati moći da izađe pred građane.

- Stojim ovde sa sveoobuhvatnim merama. Jedna je borba za svako radno mesto. Drugo pomoć za mala, mikro i srednja preduzeća - rekao je on.

Mali je obrazlažući paket mera rekao da za ovu krizu nismo mi krivi, već da je ona pogodila ceo svet. On je rekao da će zato država podneti najteži teret mera.

- Donet je Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa. On sadrži finansijsku injekciju za podršku radnicima u vidu plata, podršku preduzećima u pogledu poreza i likvidnosti - rekao je Mali i podsetio da je Vlada donela odluku o povećanju plata zdravstvenim radnicima za 10 odsto i penzionerima od 4.000 dinara..

Pomoć se odnosi i na preduzeća u vidu pokrivanja minimalaca za svakog zaposlenog, posebne pogodnosti za mikro i mala preduzeća, za koja će biti izdvojeno 700 miliona evra.

Kako će izgledati pomoć privredi i građanima?

Kako je rekao polovina godišnjeg budžeta je iznos koji je država spremila za pomoć privredi. Podeljena je pomoć u četiri dela.

Prva je odlaganje poreza i doprinosa: odlaganje plaćanja poreza na dobit, oslobađanje plaćanje PDV.

Druga je direktna pomoć u visini minimalne zarade za sva preduzeća, za svakog zaposlenog. To se odnosi na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

- Svim preduzetnicima, paušalcima malim preduzećima, daćemo tri minimalne zarade svakom zaposlenom u tim preduzećima država će uplatiiti nešto više od 90.000 dinara direktno na račun. Vlada predlaže i 50 odsto zarade onima koji su dobili rešenje o prekidu rada - rekao je Mali.

Treća je masovna podrška za likvidnost, 200 miliona evra iz Fonda za razvoj, jeftini krediti. To su krediti iza kojih stoji država. To ne važi za preduzeća koja su smanjila broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Četvrta mera je pomoć svim punoletnim građanima Srbije u iznosu od 100 evra.

- Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara iz budžeta, i svakom punoletnom građaninu uplatiti uplatiti iznos od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Srbija je jaka i daće svakom građaninu oko 12.000 dinara. Građani prolaze kroz tešku situaciju - rekao je Mali.

Čadež: Izaći ćemo jači iz ovoga, čuvamo kičmu države

Predsednik Privredne komore Marko Čadež je rekao da je siguran da ćemo sa ovakvim merama opstati i biti još jači.

- U ime privrede Srbije i naših članica kao i drugih koje ste saslušali da se zahvalim, kao i NBS i celom timu što ste napravili paket koji odgovara skoro 90 odsto onoga što smo predložili. Ovako čuvate proizvodnju, likvidnost i kičmu države - rekao je Čadež.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati