Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 03. 2020. 16:15 3

PISMO IZ SLOVAČKE: Vučiću, dozvoli mi da se vratim deci

Odluka vlasti da zbog novonastale situacije zatvore granice čak i za naše državljane koji su u inostranstvu i koji žele da se vrate kući, donela je mnogo problema Srbima u dijaspori.

Mnogi se nalaze zarobljeni na granicama, neki se bezuspešno i beznadežno obraćaju Ambasadi Srbije u zemlji u kojoj se nalaze, a u nedostatku rešenja, kontaktiraju medije, šalju otvorena pisma i mole za pomoć.

Ne žele ništa osim da se vrate u domovinu, što im je zabranjeno, a država je tom odlukom prekršila Ustav, jer u najvišem pravnom aktu piše da svaki državljanin Srbije koji se nalazi u inostranstvu, bez ikakve prepreke može da se vrati u domovinu kad poželi.

Jedan od naših zemljaka koji zbog odluke srpskog državnog vrha ima problem jeste Dejan Milivojević iz Smederevske Palanke, koji radi u Slovačkoj.

Radi se o samohranom roditelju, ratnom invalidu koji je trbuhom za kruhom otišao van zemlje kako bi zaradio i obezbedio pristojan život deci, a koji zajedno sa ostalim državljanim Srbije, kojih u toj zemlji ima mnogo, ne može da se vrati nazad.

U trenucima nemoći i očajanja, obratio se otvorenim pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje prenosimo u celosti:

"Gospodine Predsedniče,

Šaljem Vam ovo otvoreno pismo jer drugog načina i izbora nemam.

Vačom neustavnom odlukom o zabrani ulaska srpskih državljana u Srbiju sam i ja pogođen jer sam se sticajem okolnosti zadesio u Slovačkoj kada ste rečili da prekršite Ustav.

Da li ste svesni da ste mene kao i sve druge ljude koji trenutno ne mogu da se vrate u Sŕbiju, Vašom neustavnom odlukom odvojili od naših porodica. Jednom sramnom odlukom ste pogazili elementarno pravo svakog čoveka da živi u svojoj državi.

Ja sam samohrani otac, pri tome sam i ratni vojni invalid. Nastradao sam 1992. godine na ratištu u Bosni i Hercegovini kao aktivan vojnik koga je država poslala u rat, a sada, gle ironije, ista ta država mi zabranjuje ulazak.

Obraćao sam se više puta i Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi, ali oni očito nisu u mogućnosti da pomognu. Da stvar bude gora, nisam sam jer je Slovačka puna srpskih državljana koji su ostali bez posla i jedva čekaju da dođu kući.

Ovim putem apelujem da shvatite ozbiljnost naše situacije i organizujete nam povratak kući kao što to svaka normalna zemlja radi za svoje državljane. Uradite to u što kraćem roku, jer situacija postaje neizdrživa", navodi se u pismu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati