Društvo i ekonomija

Direknto.rs

28. 03. 2020. 12:41 1

"Nadležni odmah da postupe po žalbi Jovane Popović"

Savez za Srbiju traži momentalno postupanje nadležnih organa prema žalbi zastupnika Jovane Popović, autorke anti režimske pesme Bagra koja je, kako se tvrdi, u neosnovanom pritvoru na osnovu Naredbe o organizovanju i spovođenju mere karantina od 17.03.2020. godine.

- Jovana Popović pritvorena je u Zabeli, među lica okrivljena i osuđena za izvršenje najtežih krivičnih dela. Ona je u Crnoj Gori boravila od 12.03 do 14.03, pre donošenja Naredbe Vlade koja reguliše samoizolaciju. Nadležni organi nisu mogli propisati mere samoizolacije retroaktivno i pre nego su one ustanovljene naredbom Ministra zdravlja - navodi se u saopštenju Saveza.


Napominje se da je Jovana Popović 10 sati držana u policijskom vozilu i u prostorijama Kikindskog MUP, a Zapisnik i Rešenje sanitarnog inespektora, priloženi protiv nje, ne sadrže datum donošenja već samo odštampan datum hapšenja 24.03.2020.godine, a ne datum prelaska granice 14.03.2020.godine.

Zapisnik i Rešenje su, dodaje Savez za Srbiju, u potpunosti BLANKO, bez zakonom propisane sadržine, te bez pečata i potpisa ovlašćenog lica koje je akt donelo.

- Danas ističe dve nedelje od povratka Jovane Popović u Srbiju i njeno neosnovano držanje u pritvoru, uz navedene nedostatke, nije kršenje samo njenih građanskih i procesnih prava već i potencijalno ugrožavanje njenog zdravlja. Vlada Republike Srbije naredbe je dužna da donosi a organi sprovode u cilju sprečavanja širenja zaraze a ne u cilju sprečavanja širenja slobodne i kritičke misli - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati