Društvo i ekonomija

[ Izvor: Dojče vele ]

29. 03. 2020. 09:56 0

"LICEMERAN POZIV": Srbija oterala, a sad bi da vrati doktore i sestre

Vlada Srbije pozvala je medicinare iz inostranstva da se vrate i volontiraju tokom krize. Taj poziv će, po svemu sudeći, biti jalov. Lekari i medicinske sestre imaju ugovore, a većina je ogorčena na stanje u Srbiji, piše Dojče vele.

- Kao lekarka bih se odazvala pozivu bilo koje zemlje, ukoliko bih bila u mogućnosti. Naravno da postoji i potreba da se nađete porodici i prijateljima u nevolji. Ali, s obzirom na to od koga poziv dolazi, smatram ga u najmanju ruku licemernim - rekla je za "Dojče vele" Beograđanka Jelena Topalović koja u Berlinu radi kao lekarka opšte prakse.

Tako ona reaguje na poziv Vlade Srbije medicinarima da se vrate u domovinu.

- Usled rastućeg pritiska na zdravstveni sistem, u želji da se na vreme pripremimo i podržimo borbu za očuvanje života i zdravlja građana Srbije, pozivamo sve slobodne zdravstvene radnike i radnice, lekare, medicinske sestre, medicinske tehničare i druge zdravstvene stručnjake koji se nalaze u inostranstvu, da dostave informacije o svojoj raspoloživosti, kao i konkretnom stručnom znanju i iskustvu - navodi se u saopštenju Vlade povodom projekta "Tačka povratka".

U tom projektu sarađuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo spoljnih poslova i diplomatsko-konzularna predstavništva iz celog sveta.

To bi mogao da bude srpski odgovor na pandemiju koja je test izdržljivosti za zdravstvene sisteme širom sveta. Italija je, primera radi, mobilisala studente medicine i lekare u penziji, u Nemačkoj se studenti obučavaju za rad sa respiratorima čiji broj bi ubrzo trebalo da se udvostruči. A Srbija zove medicinske radnike iz dijaspore, koji godinama masovno napuštaju zemlju.

Nepoznato da li ima povratnika

Jelena Topalović je u Nemačkoj već šest godina, a Srbiju je, kaže, napustila uprkos stalnom poslu - iz nezadovoljstva:

- Država me jeste odškolovala i to ne zaboravljam, ali nije ništa uradila da zadrži mene i mnogo mojih kolega. Za mnoge sjajne lekare iz moje generacije u tom sistemu nije bilo mesta. Ljutnja zbog toga i posle ovoliko godina u meni ne jenjava - rekla je ona i dodala:

- Nisam u mogućnosti da razmatram povratak, jer sam ovde u radnom odnosu, verovatno kao i svi medicinski radnici u inostranstvu. Stoga mi ni ideja takvog poziva nije logična - dodaje Jelena za "Dojče vele".

Ambasada Srbije u Berlinu nije bila u mogućnosti da ovaj medij poveže sa bilo kim iz Nemačke ko se odlučio na povratak u Srbiju.

U pisanoj izjavi, iz programa "Tačka povratka" objašnjavaju da trenutno rade na prikupljanju informacija i izradi baze podataka o zdravstvenim radnicima iz dijaspore koji žele da, na volonterskoj bazi, pomognu u borbi sa epidemijom. Apelu se do sada navodno odazvalo 280 medicinskih radnika. Međutim, taj broj obuhvata ne samo dijasporu, već i dobrovoljce iz Srbije:

- Ideja projekta je bila da, ukoliko dođe do preokupiranosti lokalnih kapaciteta zdravstvenog sistema i volontera na teritoriji Srbije, imamo kontakte naših zdravstvenih radnika u dijaspori - piše u odgovoru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati