Društvo i ekonomija

M. Božinović

27. 03. 2020. 22:40 2

"Država prekršila Ustav, presude suda preko Skajpa su nezakonite"

"U petak je na nagrublji mogući način prekšen Ustav Republike Srbije, kada je na kaznu zatvora od tri godine osuđen 38-godišnji muškarac, na prvom suđenju koje je putem video-linka održano u Dimitrovgradu, zbog kršenja samoizolacije", kaže za Direktno.rs advokat Vladimir Todorić. On tvrdi da su suđenja preko Skajpa nezakonita i da je vlast ovim suđenjem, kako kaže, "probila led".

- U našem zakonodavstvu ne postoji mogućnost da se okrivljeni saslušava, odnosno da se odbrana iznosi putem video-linka. Takva mogućnost postoji samo za zaštićene svedoke i za saslušanja svedoka, ukoliko zbog nekog razloga ne mogu da pristupe na glavni pretres. Dakle, ne postoji niti jedna zakonska mogućnost da se okrivljeni, odnosno optuženi saslušava preko video-linka, kao što su sada počeli sudovi da rade, u poslednja 24 časa, gde su osuđena lica na maksimalne zatvorske kazne - objašnjava Todorić i dodaje da je u pitanju opasno kršenje Ustava i zakona, koje se dešava na osnovu običnog dopisa Ministarstva pravde sudovima.

- Time se krši podela vlasti, jer se dozvoljava da običan dopis bude pravni osnov za sudove, da krše Zakonik o krivičnom postupku, a naravno i Ustav Republike Srbije. Takođe se krši načelo neposrednosti i načelo kontradiktornosti u postupku. Ovim se na mala vrata pravi preki sud u našem zakonodavstvu, a sa ciljem da se utera strah građanima Srbije. Ali, izgleda da se pre najviše uterao strah sudijama iz unutrašnjosti, ili su u pitanju sudije koje hoće da se "istaknu" po uterivanju straha građanima, pa da što pre završe u nekom sudu u Beogradu. 

Todorić kaže, da je vlast u Srbiji u vreme vanredne situacije sprovela po svim osnovima nezakonito suđenje,  te da presude moraju biti poništene od strane Viših sudova.- Postavlja se pitanje, zašto se tim okrivljenima sudi preko Skajpa? Ako su oni bolesni, ako su oboleli, onda im se ne može suditi, jer nisu u stanju da iznose odbranu, niti da budu saslušani. Ako su zaraženi, onda ne mogu takođe da budu u pritvoru, jer će zaraziti sve druge tamo. A ako nisu bolesni, i nemaju simptome, i nisu zaraženi, zašto se onda saslušavaju preko Skajpa, zašto ne mogu da pristupe na pretres? 

Todorić objašnjava da je sve urađeno sa jednim ciljem - da se zastraše građani. 

- Ovo je sa ciljem da mi svi to vidimo preko televizije, i da građani preko te vesti i onih slika na sajmu, budu uplašeni. A to, naravno, otvara prostor za obračun na lokalu sa svima onima koji su trn u oku određenim lokalnim moćnicima. Stvara se prostor da obični državni sekretari i pomoćnici iz Minstarstva pravde naređuju sudijama kako da presude. Sledeće što možemo da vidimo je da dobiju dopis da streljaju te ljude. Jer se, očigledno, u vreme vanrednog stanja sve može raditi.

Sagovornik Direktno.rs još jednom je podvukao da za ovakav vid suđenja ne postoji zakonska mogućnost, kao i da na ovaj način može da se sasluša samo zaštićeni svedok, i da mu se zamagli lice.

- Kao u Hagu, tako i kod nas postoji ta mogućnost, ali ne važi za okrivljene. Oni su danas probili led sa ovim suđenjima preko Skajpa, i sutra to mogu da urade u svakom drugom postupku. Naći će branioce po služebnoj dužnosti, što i rade, koji su njihovi, koji rade samo da bi dobili obezbeđeni zakonski honorar, i kojima nije ni na kraj pameti da se zauzmu za interese optuženog.

On je naglasio da je potrebna hitna reakcija Visokog saveta sudstva. 

- Hitno mora da reaguje Visoki savet sudstva, i advokatska komora Srbije, i da kažu da sudovi ovo ne smeju da sprovode - zaključio je Todorić. 

Podsetimo, Prvostepeni sud utvrdio je da je osumnjičeni muškarac kriv i osudio ga na maksimalno propisanu kaznu od tri godine za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, na koju on ima prava žalbe. On se oglušio o meru koji mu je prepisala sanitarna inspekcija kada je sleteo na niški aerodrom "Konstantin Veliki".

Okrivljeni nije prisustvovao lično pretresu u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu, već je putem Skajpa dao iskaz i pratio tok suđenja, a sudija, tužilac i branilac okrivljenog koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti, bili su u sudnici u Dimitrovgradu. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati