Društvo i ekonomija

M. Živković

27. 03. 2020. 13:45 7

Krstić: Lečite se Ustavom. Gajić: Ustav se nikad ne krši

Žestoka polemika povela se oko toga da li je dozvoljeno odstupanje od ustavnih normi u cilju sprečavanja zaraze i zaštite ljudi. Marketinški stručnjak Nebojša Krstić poručuje svim "bukvalistima" da se leče ustavom kada im zatreba lekarska pomoć, dok advokat Vladimir Gajić za Direktno.rs tvrdi da taj koji je izrekao takve reči nema pojma o životu i da je klasičan propagandista vlasti.

- Šta se tiče ustava, ne postoji nijedna situacija u kojoj Ustav može da se prekrši. Postoje 17 ljudskih prava koja ne mogu nikad da se ugrožavaju, čak ni u ratnom stanju, što je uglavnom najviši stepen prilikom kog se sužavaju i ograničavaju ljudska prava. A situacija u kojoj se izuzetno i legitimno prekrši Ustav, zaista ne postoji. Što se tiče Krstića, prvo nema pojma čovek o čemu priča. On je najobičniji propagandista, moralni ološ koji obavlja prljave poslove vlasti i to je sve što mogu da kažem o njemu. Dozvoljava sebi da sve i svašta govori o protivnicima režima i ne znam šta više o njemu može da se kaže - rekao je advokat i pravni savetnik Narodne stranke Vladimir Gajić u razgovoru za naš portal i dodao da vlast uživa u svemu ovome.

- Ne uživaju, naravno, zbog ove pandemije, ali uživaju u svojoj vlasti, u svojoj moći koja je sada neograničena. Jasno je bilo da je ovde trebalo uvesti vanrednu situaciju, kao što se u celom svetu uvodi, a ne vanredno stanje. Nije na pomolu rat, niti je u toku. Nadležnost upravljanja nad vanrednom situacijom je na Vladi Srbije ili u zavisnosti da li je na celoj teritoriji, nadležna je pokrajinska Vlada ili predsednik opštine. U svakom slučaju predsednik Republike Srbije nema nikakvo ovlašćenje. A da bi to predupredili, uveli su vanredno stanje, gde bi se predsednik pitao o svemu - konstatovao je advokat.

Po članu 39. Ustava Srbije, tvrdi Gajić, svaki građanin naše zemlje ima pravo da izađe iz Srbije i da se vrati kad god to poželi.

- Država mora da obezbedi povratak svojim državljanima, makar se oni na Marsu nalazili. Legitimno je, pak, dati im rešenje o samoizolaciji i oni definitivno treba da ostanu kod kuće. Međutim, problem je što rešenje nije dato svima, pa smo imali primere da su pojedini koji su se vratili u domovinu hapšeni, a uopšte im nije izdato rešenje o izolaciji. Dolazi do situacija da se podnose krivične prijave i da im prete zatvorom za nešto za šta nisu ni bili pravovremeno obavešteni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati