Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 03. 2020. 18:24 7

"Policijski čas ćemo produžiti, zatvaraju se granice"

Na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da je važno da se nastavi puna izolacija, kao i da se od sutra, od osam časova zatvaraju svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj.

- U ovom trenutku Srbija ima 103 lica sa potvrđenom zarazom koronavirusa, od toga je 55 lica u bolnici, šest lica je u teškom stanju, oni se nalaze na respiratorima. Očekujemo u danima koji dolaze a to vidimo i po reakcijama lekara već za večeras, dalje ubrzano povećavanje broja zaraženih. Nama je Infektivna klinika u Beogradu gotovo puna. Prelazimo na bolnicu "Dragiša Mišović". Danas je dvoje pušteno, jer su dva puta bili negativni na virus. Dva puta dajemo testove posle lečenja. Ali nam svakog dana dolazi mnogo više - rekao je Vučić. 

On je rekao da su bolnice su nam sve punije, da se lekari drže junački, kao i da policija i vojska dobro obavlja posao.- Broj od stotinu je važan, jer to znači da sve teže možete da kontrolišete. Za nas je važno da pokušamo da zaustavimo taj rast, da bude što niži. Zato je važna disciplina naših ljudi. Pre sat vremena u Beograd smo uspeli da dopremimo sedam mašina respiratora švedske proizvodnje, čekamo još devet iz Lajpciga. Kupili smo još 200 kliničkih respiratora i očekujemo do utorka da budu u potpunosti na usluzi našem zdravstvenom sistemu. Mi već imamo onkološke i plućne bolesnice, te respiratora imamo mnogo manje, te s ovim što dolazi imaćemo 352 slobodna respiratora samo za koronu i nastavićemo da se bavimo time. Stupio sam sa nekim drugim zemljama i guraćemo da respiratora imamo preko hiljadu - kazao je predsednik. Vučić je rekao da će narednih dana doneti dodatne mere. 

- U narednim danima ćemo doneti dodatne odluke o vremenskom proširenju zabrane kretanja. Neće biti samo od 20 časova do pet ujutru, već ćemo to vreme proširiti. Želimo da uradimo sve što možemo. Organizujemo sve vladine i državne avione. Hvala našim lekarima, prodavačicama, apotekarkama. Gledaćemo da što više vremena provedemo u izolaciji, jer u ovo dva dana, što smo zadržali penzionere u kućama, na desetine hiljade života smo spasili - istakao je on. 

"U ponedeljak i utorak imaćemo 10 miliona maski"

- Svi koji danas nemaju maske imaće ih sledeće nedelje. U ponedeljak uveče i utorak ujutro imaćemo 10 miliona maski koje ćemo prvo deliti institucijama pa narodu - kazao je Vučić.On je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovih životnih namirnica, ocenjujući da Srbija zemlja koja u Evropi koja trenutno ima najpunije rafove u prodavnicama.

"Benzina ima"

- Neko je danas izmislio da nema goriva. To nije tačno i ti ljudi će bizi uhapšeni. Mi nemamo problem sa gorivom. Imamo nafte i benzina. Izvozićemo naftu, jer je ima previše - rekao je Vučić.

"Neće biti talasa povratka za Uskrs"

- Gotovo svi koji su želeli su prešli. Neće biti velikih talasa za Uskrs, mnogi su dobili otkaz, mnogi ne izlaze iz kuće tamo. Svi znaju da ništa neće da radi do Vaskrsa - kazao je Vučić.

On je dodao da je u poslednjih deset dana u Srbiju ušlo više od 200.000 naših državljana koji su se vratili iz zemalja Evropske unije, dok je, za vreme od kada je uvedeno vanredno stanje, u zemlju ušlo 71.180 građana.

"Ponekad vičem, ponekad na mene viču"

- Uspevamo da država funkcioniše, nikada nisam zadovoljan, ponekad vičem, ponekad na mene viču, ali ponekad moram da pohvalim ljude koji dobro rade i policiji otvaramo prostor za one koji moraju da budu u izolaciji. Hoćemo da sačuvamo ljude, po svaki cenu, posebno naše najstarije, jer oni koji se oporavljaju su mladi ljudi. Oni koji su zdravi, a imaju 25, 30, 35 godina sa lakoćom prebrode virus, problem je ko će i kako da zaštiti starije ljude. Zahvaljujem se ljudima iz gradske ćistoće, naše prijatelje ću da posetim u naredna tri dana - kazao je predsednik. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati