Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

08. 03. 2020. 18:02 0

"Prikupljaju se potpisi za smenu rukovodstva RTS"

U toku je prikupljanje potpisa za na zahtev akademske zajednice za smenjivanje rukovodstva Radio-Televizije Srbije (RTS), koji će biti upućen Regulatornom telu za elektronske medije (REM), izjavio je danas u Beogradu jedan od inicijatora, naučni savetnik Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu Slobodan Prvanović.

Prvanović je objasnio da "nikakve rezultate" nisu donela prethodna dva zahteva u kojima je on, kao predstavnik 140 potpisnika iz akademske zajednice, zatražio od RTS-a promenu uređivačke politike, a zatim i smenjivanje celokupnog rukovodstva.

Prvanović je na okruglom stolu Pokreta Slobodna Srbija na temu "Geneza medijskog mraka - od špekulacija do gušenja", u beogradskoj Opštini Stari Grad, rekao da će u trećem zahtevu akademska zajednica od REM zatražiti da "smeni sve članove Upravnog odbora RTS" i da izrekne najstrožu meru za tri komercijalne televizije - zabranu emitovanja od 30 dana.

- RTS ne postupa u skladu sa zakonom da informiše građane, dok tri komercijalne televizije proizvode lažne vesti, zbog čega ćemo za njih zatražiti najstrože mere, zabranu rada od 30 dana - kazao je Prvanović.

On je rekao da je akademska zajednica stala iza dva do sada podneta zahteva prema RTS-u, u kojima traži da se poštuje zakon o javnom medijskom servisima i da oni izveštavaju bez cenzure, jer su smatrali da RTS "to nije činio u dužem vremenskom periodu".

- Prošle su tri nedelje (od podnošenja prvog zahteva). S obzirom na to da se ništa nije desilo, podneli smo drugi zahtev u kojem smo tražili smenjivanje celokupnog rukovodstva RTS-a. Tada smo eksplicitno pozvali da se o tom zahtevu izjasne vladajuće stranke, a nismo dobili nikakav odgovor - rekao je Prvanović.

Naveo je i da se o tom zahtevu akademske zajednice nisu izjasnile ni sve opozicione stranke, kao i da je zbog ćutanja i javnosti i institucija počelo prikupljanje potpisa na zahtev koji će biti upućen REM-u.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati