Društvo i ekonomija

[ Izvor: Serbian Times ]

27. 02. 2020. 23:52 1

ODGOVOR VLADIKA "Novosti" obmanjuju javnost!

Povodom naslovne strane dnevnog lista ”Večernje Novosti” za petak, 28. februar na kojoj dominira naslov ”Srpske vladike osnovale novu crkvu u Americi” – Maksim, Irinej (Dobrijević) i Longin bez saglasnosti Sinoda reorganizovali Crkvu u SAD – članovi Centralnog crkvenog Saveta i Eparhijskog saveta SPC u Americi zajedno sa sveštenstvom Srpske Pravoslavne Crkve u Americi odbacuju kao neistinite i zlonamerne tvrdnje iznete na naslovnoj strani ovog medija.

- Eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i njeni Episkopi su nepokolebljivo i nerazdeljivo sjedinjeni i sastavni su deo Srpske Pravoslavne Crkve.

Optužbe za navodni „tajni plan“ ili „skriveni pokušaj“ nemaju osnov u činjenicama i potpuno su neistinite.

Sadašnji Episkopi triju Eparhija SPC u Sjedinjenim Državama – bili su i ostali istrajni u svojoj podršci jedinstvu u SPC, te su i svojim rečima i delima osnažili veze naših triju Eparhija sa SPC.

Napadi usmereni protiv naših Episkopa pojavili su se uglavnom u žutim novinskim tabloidima na srpskom jeziku. Jedina takozvana „podrška“ koju su ponudili za ove napade neosnovanih lažnih tvrdnji jesu ili potpune izmišljotine /ili zapanjujuće pogrešna tumačenja raznih zvaničnih dokumenata.

Pravna analiza i rad koji su opočeti 2015. godine radi normalizacije i formiranja svetovnih neprofitnih entiteta za Eparhije SPC u Sjedinjenim Državama dovode ove Eparhije u sklad sa pravoslavnim kanonskim pravom i najboljom praksom sekularnog američkog zakona i osnažuju jedinstvo Eparhija.

Decembra 2015. godine, tadašnji Episkopi Eparhija SPC u Sjedinjenim Državama – Preosvećeni Episkop Mitrofan Istočnoamerički; Preosvećeni Episkop Longin Novogračaničko-Srednjezapadnoamerički; Preosvećeni Episkop Maksim Zapadnoamerički (zajedno sa Visokopreosvećenim Mitropolitom Amfilohijem, dali su ovlašćenje da se započne pravni rad na normalizaciji načina na koji Eparhije vrše svakodnevne delatnosti i poseduju imovinu u okviru američkog zakona.

Zadatak da razviju svetovno-sekularni legalni model samo za eparhijske nekretnine (manastire, episkopske rezidencije itd.) u Sjedinjenim Državama, razvijen je jedan model kroz koji bi svaka eparhija i njeni manastiri ustanovili neprofitne korporativne entitete pod zakonima države u kojima je bazirana eparhija ili manastir, kroz koje bi eparhija ili manastir o kojima je reč mogla da vrši svoje svetovne poslove.

Konačni autoritet/vlast u svakom od ovih svetovnih entiteta pripada „službenom položaju episkopa“ eparhije koje se to tiče, a za „službeni položaj episkopa“ je jasno naznačeno da ga kontroliše Sveti Arhijerejski Sabor SPC na osnovu vlasti Svetog Sabora da postavlja i smenjuje episkope sa tog položaja/službe.

Eparhije i njihovi svetovni neprofitni entiteti su još tešnje povezani sa SPC (Patrijaršijom) nego bilo kada u poslednjih 57 godina.

“Eparhije” nasuprot „Crkva“ osmišljeno je da bi odražavalo činjenicu da smo mi deo Srpske Pravoslavne Crkve (Patrijaršije) – što će reći, sastavni, integralni deo jedne i jedine Srpske Pravoslavne Crkve (Patrijaršije), a ne da smo crkva po sebi, nezavisna od nje.

Crkveni Sabor u julu 2019. nije doneo nijednu odluku koja bi promenila Ustav kojim se upravljaju Eparhije SPC u Sjedinjenim Državama ili koja bi vodila odvajanju ovih Eparhija od SPC (Patrijaršije).

Lažni su izveštaji i „analize“ koji tvrde da je „novi“ ustav usvojen na Crkvenom saboru u julu 2019. godine

Sveti Arhijerejski Sabor je u maju 2018. godine doneo je sledeće odluke:

- Usvojiti predlog, odobriti teritorijalno ograničenje ovog Ustava isključivo na srpske pravoslavne eparhije u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Sve potrebne mere, u pogledu izvesnih propisa i ingerencija u gorepomenutom Ustavu, a shodno odobrenom ograničenju, radi izvršenja neophodnih izmena ovog Ustava

- Shodno sveštenim kanonima Pravoslavne Crkve uopšte, kao i ustavnim odredbama Srpske Pravoslavne Crkve, jedna eparhija može da bude arondirana, tj. teritorijalno ograničena, samo na predlog ili uz saglasnost njenog aktivnog episkopa. I prethodne teritorijalne izmene su učinjene najpre i isključivo od Svetog Arhijerejskog Sabora.

- Ažurirani tekst odštampanog Ustava iz 2019. godine ne ostavlja mesta pitanju da li Eparhije SPC u Sjedinjenim Državama jesu ili da li će ostati neraskidivo povezane sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom (Patrijaršijom).

Ovo izričito pokazuje član 1 ažurirane štampane verzije Ustava, koji nedvosmisleno glasi: „Srpske Pravoslavne Eparhije u Sjedinjenim Američkim Državama jesu verska Zajednica pravoslavnih hrišćana i kanonski i jerarhijski sastavni deo su autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve, sa sedištem u Beogradu, Srbija“.

Srpski episkopi su postupili po odluci Sabora i samo Svetom arhijerejskom saboru mogu da raportiraju o svom delovanju.

Preporučujemo uredništvu ”Večernjih novosti” da se posvete akutnim problemima u samoj Srbiji, a da se o stanju u Americi informišu sa zvanične adrese: u sedištu Srpske Pravoslavne Crkve u Americi – manastiru Svetoga Save u Libertivilu, gde stoluje Episkop Longin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati