Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 02. 2020. 22:34 2

Čija je kaznena ekspedicija na naše vladike u SAD?

Kada je jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito 1963. godine posetio Sjedinjene Američke Države tamošnji Srbi, predvođeni episkopom američko kanadskim Dionisijem protestovali su ulicama Njujorka i Vašingtona.

Srbi Amerike okupili su se na ulicama u znak protesta protiv autokratske vladavine i gušenja ljudskih prava od strane Brozovog režima u tadašnjoj Jugoslaviji. Odmazda je usledila brzo. Sinod SPC, koji je, u takvom autoritarnom sistemu bio pod kontrolom Brozovog režima, smenio je episkopa Dionisija, a Srbi Amerike sledećih trideset godina živeli su u raskolu sa Crkvom u matici.

Sinod SPC, koji je, u takvom autoritarnom sistemu bio pod kontrolom Brozovog režima, smenio je episkopa Dionisija, a Srbi Amerike sledećih trideset godina živeli su u raskolu sa Crkvom u matici.

Ima indicija da je raskol pomogla i američka tajna služba, koja je iz geopolitičkih razloga  podržavala Brozov autoritarni režim, iako je znala o kakvom režimu je reč.

Ranu na telu Crkve 1992. godine zacelio je verni narod i mudrost i dobrota  patrijarha srpskog Pavla. Ključnu  ulogu u ponovnom ujedinjenju Crkve odigrao je umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić), kao i sadašnji episkop novogračanički Longin. Crkva se ujedinila, ali posledice raskola na američkom kontinentu vuku se i do danas. 

Dvadesestosam godina kasnije Crkva u SAD je opet na udaru i mnoge činjenice neodoljivo podsećaju na vreme raskola iz 1963. godine. Danas u SAD nema protesta protiv aktuelnog srpskog režima, ali nije tajna da Aleksandar Vućić ne uživa podršku ni američkih Srba ni SPC u Americi. 

Poznato je da se na američkom kontinentu među Srbima ne gleda blagonaklono na gušenje sloboda u Srbiji, a posebno se ne gleda blagonaklono na  ideju o razgraničenju sa južnom srpskom pokrajinom ili priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova. Najveći prilozi i materijalna pomoć za Kosovo i Metohiju godinama  su dolazili uprvao iz eparhija sa američkog kontinenta.

Episkopi zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej poslednjih godina vodili su aktivnu borbu u američkim isntitucijama, praktično provodeći politiku Sabora SPC, koji je više puta u svojim saopštenjima iznosio stav o nedeljivosti teritorije Srbije. Američki Srbi tvrde da su Maksim i Irinej (Dobrijević) ostvarili veće domete u razgovorima sa predstvnicima američke administracije od predstavnika države Srbije. 

Živom izdavačkom delatnošću i brojnim knjigama od neprocenjive vrednosti episkop Maksim širio je istinu o srpskom narodu i njegovom nasleđu, posebno na Kosovu i Metohiji. Vredne monografije koje je objavljivao  su obavezan sadržaj američkih biblioteka, posebno onih u Kongresu i Senatu SAD. 

Vest da patrijarh Irinej krajem februara putuje u SAD, gde bi trebalo da bude održan vanredni crkveni sabor, upućeni u crkvene događaje vide kao ponavljanje istorije iz 1963. godine, u kojoj Sinod, koji je pod velikim uticajem države, ima nameru da seče glave vladikama koje nisu po volji režima u matici. Oči crkvene javnosti uperene su u Beogradsku patrijaršiju, u kojoj već duže vreme glavnu reč ne vodi patrijarh, već episkop bački Irinej Bulović, za koga vlada nepodeljeno uverenje da je spiritus movens seče episkopa u SAD.

Niko ne veruje da za tu operaciju Bulović nije dobio  podršku  i aktuelnog režima u Beogradu, jer za bilo kakvu radikalnu intervenciju u Americi, patrijarh, Sinod i Sabor nemaju nikakav konkretan  crkveni razlog, te se stoga veruje da je u celu priču politika debelo umešala prste. Priča o Ustavu SPC u Americi,  koji nikada nije usvojen, a koji Sinod traži da se poništi, neodrživa je. Akteri hajke na srpske vladike u SAD su lica sa kriminalnom prošlošću, osvedočeni klevetnici ali i dva episkopa, Mitrofan i Kirilo, koji su , prema informacijama vernika iz njihovih eparhija, rešili da prodaju braću za večeru. 

Da su u pitanju "viši" razlozi , kada se govori o "amerčkom crkvenom pitanju", govori  i činjenica da je zalaganjem upravo Irineja Bulovića zapadnoamerički episkop Maksim protivzakonito isteran sa Pravoslavno bogoslovskog falulteta, a kao nagradu za progon vladike Maksima, Bulović je nagrađen od države mestom u Savetu fakulteta , i to kao predstavnik  države.

Simfonija  države i SPC, kojom se hvale i jedna i druga, pokazala se delotvornom i na primeru "američkih episkopa".  Od završetka prošlog Sabora, na kojem je predsednik Vučić, iznosio plan o Kosovu koga nema, svađao se sa nekolicinom episkopa, što se ne pamti u istoriji SPC, situacija u Crkvi  se usložnjavala. Ni zahtev trećine vladika za vanrednim Saborom nije urodio polodom, a problemi, uključujući i progon Crkve u Crnoj Gori, gurali su se pod tepih. Sinod SPC, oteo se kontroli Sabora, pod čijom kontrolom bi morao da bude, ali ne i kontroli vladajuće partije u Srbiji. Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, kažu, češće je u Patrijaršiji od bar trećine episkopa.

Medijska hajka na, nepodobne vladike, među kojima su i tri episkopa iz SAD, ne posustaje. Aktuelni patrijarh Irinej (Gavrilović) gazi desetu deceniju i nema svest da se našao u sred bitke za svog naslednika. Vanredni crkveni sabor u SAD za Irineja Bulovića i Porfirija Perića prilika je da se izmeni glasačka struktura u Saboru, jer trojica vladika u SAD nisu "glasačko telo" ekipe Irineja Bulovića, koju je ovaj nasledio od penzionisanog i kontroverznog Vasilija Kačavende.

Dolaskom novih, "podobnih" epiksopa na mesta Longina, Maksima i Irineja Dobirijevića, otupila bi se i oštrica otpora SPC protiv priznanja samoproglašenog Kosova. Akteri i način na koji je ni od čega napravljen slučaj SPC u SAD nedvosmisleno govori da ovu operaciju nije mogla izvesti samo Crkva, ma kako sposobne operativce imala. Zato niko ne veruje da problematizovanje situacije u SPC u Americi  ima samo potpis Irineja Bulovića. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati