Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 02. 2020. 11:08 0

"Vučić obećao MMF da će prodati i poslednju banku"

"Prodaja Komercijalne banke koja je, zbog položaja na trzištu, sistemski važna za stabilnost domaćeg tržišta novca ispod cene je neodgovoran potez", saopštili su danas iz Saveza za Srbiju.

- Režim će ovim potezom, koji je u budžet doneo tek 131 milion evra, da izazove ozbiljne posledice. Srbija je jedna od retkih zemalja koja će ostati bez domaće banke, a koja može da utiče na tržište novca i hartija od vrednosti. Cena od 387 miliona evra nije prava cena. I da jeste, to bi bila izuzetno niska cena i prodaja za taj iznos je pitanje zdravog razuma. Taj potez, naročito u nestabilnim uslovima i uslovima ekonomskih kriza, predstavlja krajnje rizičan potez. Ali realno, država je inkasirala svega 131 milion evra jer 256 miliona evra, neposredno pre toga, uloženo u kupovinu akcija. Naime, Republika Srbija je na Beogradskoj berzi u novembru prošle godine za iznos od 256 miliona evra kupila 34,5 odsto akcija Komercijalne banke od dva akcionara EBRD i IFC - naveli su oni.Iz SzS su rekli kako je "režim Aleksandra Vučića nakon prodaje poljoprivrednog zemljišta Arapima, među kojima je i ono najvrednije PKB-a, prodaje mnogih vodnih resursa, odlučio se da proda poslednju respektabilnu domaću banku, što dovoljno govori o karakteru ovog režima".

- Enormno devizno zaduživanje, dodeljivanje kapitalnih projekata stranačkim ljudima poput Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića po višestruko višim cenama od tržišnih pokazuju svu beskrupuloznost kriminalnih klanova SNS-a. Vrednost od 83,23 odsto kapitala banke prodata je za čak 122 miliona evra manje od knjigovodstvene vrednosti za taj deo kapitala, koji je na dan 30.09.2019 iznosio oko 509 miliona evra. Ukupna knjigovodstvena vrednost kapitala na taj dan bila je oko 613 miliona. Da li je to samo iz razloga što je Aleksandar Vučić obećao MMF-u da će prodati i poslednju domaću banku, što nije učinila ni jedna ozbiljna država? - kazali su iz ove stranke."Komercijalna banka je u 2019. ostvarila dobit od 75 miliona evra, tako da će kupac za samo šest godina otplatiti prodajnu cenu, što je ekstremno kratak rok za bilo koju investiciju, a naročito za banku. Banka kupac daje stambene kredite za godišnju zaradu od 3-4%, a kupuje drugu banku za godišnju zaradu od preko 16%", saopštili su iz Saveza za Srbiju. - Podsećamo da Komercijalna banka zauzima 11 odsto srpskog tržišta, i mogla je biti brana od monopolskog ponašanja stranih banaka, koje već ide na štetu građana i privrede Srbije. Komercijalna banka ima najveću deviznu štednju i najveći broj ekspozitura. Najavljena nova tržišna recesija našu privredu će, bez postojanja značajne domaće banke, dodatno dovesti u nepovoljnu situaciju. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da će taj novac, kao i sav novac dobijen od prodaje nacionalnih resursa za vreme osmogodišnjeg režima Aleksandra Vučića, završiti u netransparentnim i često suludim projektima - zaključili su iz ove stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati